ANP
NOS NieuwsAangepast

Ruim duizend banen weg in asielopvang door minder migranten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ontslaat ruim 1000 werknemers. Dat is ongeveer een derde van het personeel. Zij zijn overbodig geworden door een daling van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt.

Een deel van het personeel kreeg vorige week te horen dat er geen werk meer voor hen is. Het gaat vooral om medewerkers met tijdelijke contracten, onder wie ook managers. Omdat er opvanglocaties zijn gesloten, is aan werknemers met een vast contract gevraagd of zij op andere plaatsen aan de slag willen.

Het COA neemt de maatregelen omdat het aantal migranten dat asiel aanvraagt in Nederland sterk is gedaald. Vorig jaar waren dat er zo'n 58.000, dit jaar tot dusver ongeveer 24.000.

Gesloten

Eind augustus werden ook bij de Immigratie en Naturalisatiedienst 300 werknemers ontslagen. Ook bij die dienst ging het om tijdelijke krachten die waren aangenomen toen zich ineens heel veel vluchtelingen meldden. Toen de asielinstroom afnam, waren zij niet langer nodig.

Het COA heeft sinds juli verscheidene noodopvanglocaties gesloten. In andere gemeenten ging de vestiging van een asielzoekerscentrum niet door. Vorige maand dienden acht gemeenten uit de provincies Groningen en Drenthe daarom een schadeclaim in tegen het COA. Zij willen compensatie voor het afblazen van de plannen voor een azc.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl