Stirling Moss achter het stuur van zijn racewagen in 1959
NOS SportAangepast

Rosberg geeft dubieuze titel terug aan Moss

Nico Rosberg liep sinds 17 april van dit jaar rond met een aap op zijn schouder. De winst in de GP van China was dit voorjaar de zeventiende uit zijn carrière, waarmee hij onbedoeld ook de kwalificatie van succesvolste Formule 1-coureur zonder titel op zijn naam kreeg.

Dat record geeft de 31-jarige Duitser met het behalen van zijn eerste wereldtitel met liefde terug aan een racelegende uit het midden van de vorige eeuw: Sir Stirling Moss. De Brit, 87 jaar inmiddels, won in de periode 1955-1961 in totaal zestien grands prix, maar wereldkampioen werd hij nooit. Wel eindigde hij vier keer als tweede.

Stirling Moss in actie op Zandvoort

Zoals Rosberg de afgelopen jaren in de schaduw van Lewis Hamilton rondreed, moest Moss in zijn glorietijd opboksen tegen Juan Manuel Fangio. De Argentijn domineerde in het eerste decennium van de Formule 1 en eiste vijf keer de wereldtitel op.

Rosberg zadelde met het veiligstellen van zijn eerste titel in Abu Dhabi ook zijn Mercedes-teamgenoot Hamilton met een ongewenst record op. De Brit won net als vorig jaar tien races, maar liep ditmaal op vijf WK-punten de titel mis. Hij is daarmee de eerste coureur die zoveel GP's wint zonder dat met het kampioenschap te bekronen.

Stirling Moss en Lewis Hamilton

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl