ANP
NOS NieuwsAangepast

'Drugscontrole in Rotterdamse haven faalt'

Verschillende bedrijven in de Rotterdamse haven zeggen dat de douane containers zonder controle doorlaat, schrijft het AD. Dat komt doordat er problemen zijn met het elektronisch aangiftesysteem van binnengekomen containers.

Vanwege die problemen is er een noodsysteem van kracht. Logistieke bedrijven moeten nu per e-mail aangifte doen. Ze krijgen dan vaak binnen één of twee minuten al toestemming om een container door te laten. Medewerkers van die logistieke bedrijven zeggen dat de inhoud in zo'n korte tijd nooit kan zijn gecontroleerd. Het zou al weken zo gaan.

De douane zou vanwege het risico op bederf vooral containers met groente en fruit snel doorgang verlenen, terwijl die juist vaak gebruikt worden om drugs in te verstoppen. Regelmatig worden tussen de dozen bananen of andere tropische vruchten honderden kilo's drugs gevonden.

'Er zijn geen extra collega's'

Een woordvoerder van de douane bevestigt in het AD dat er problemen zijn met het aangiftesysteem. Ze spreekt echter tegen dat ladingen ongecontroleerd worden doorgelaten.

De krant haalt een bron binnen de douane aan die zegt te vrezen dat drugscriminelen op de hoogte zijn van de problemen. "Die zullen proberen hiervan te profiteren. Extra collega's inzetten kan niet, want die zijn er niet."

Er zijn al langer problemen in de haven met de aanpak van drugssmokkel. Het OM, de politie en de Rotterdamse burgemeester zeiden begin deze maand te vrezen dat door bezuinigingen bij de haven en de douane er straks onvoldoende capaciteit is om de smokkel aan te pakken. Ook zijn er zorgen over corruptie onder douaniers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl