Drukte in Oxford Street
NOS NieuwsAangepast

Kerstshoppen in Londen was in tijden niet zo goedkoop

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Het is het meest zichtbare gevolg van het brexit-referendum tot nu toe: de flinke daling van het Britse pond. De munt daalde na het referendum met vijftien procent ten opzichte van de euro.

Dat maakt Groot-Brittannië, zeker in de kerstperiode, tot een zeer aantrekkelijke plek om kerstinkopen te doen. Buitenlandse toeristen trekken massaal naar Londen om hun slag te slaan.

Koopjes

"We hebben allebei een prachtige armband gekocht met echte Swarovski-stenen. Voor een hele, hele mooie prijs", glundert Mariëlle Nijhuis. Zij is met ongeveer veertig andere Nederlanders met een speciale busreis van Peter Langhout naar Londen gekomen om kerstinkopen te doen.

Visit Britain, het Britse bureau voor toerisme, ziet al een stijging van vijf procent in het aantal geboekte vluchten naar Londen de komende maand. En dat terwijl december 2015 al een record opleverde. De verwachting is dat al die buitenlandse kerstshoppers ruim 2 miljard euro gaan uitgeven, ook een record.

Hoe lager het pond, hoe meer kerstcadeautjes je kunt kopen

Britse portemonnee

Al die extra inkomsten zijn goed voor de Britse economie, erkent econoom Angus Armstrong. En ook de Britse export trekt daardoor aan. Maar voor Britse huishoudens zal het zeker op de lange termijn juist slecht nieuws zijn. De Britten importeren namelijk meer dan ze exporteren.

Armstrong: "Je ziet de benzineprijzen omhoog gaan, de prijs van gas. De helft van ons voedsel is geïmporteerd, ook daar zullen de prijzen van omhoog gaan." Daar zullen met name de lagere inkomens last van krijgen, aangezien zij een groot deel van hun inkomen aan levensonderhoud uitgeven.

Minder chocolade

Toch proberen zoveel mogelijk bedrijven de koersdaling nog niet in hun prijzen door te berekenen. Of, zoals in het geval van Mars en Toblerone, er creatief mee om te gaan. Zo bevatten de Toblerone-repen minder chocolade.

En moest Mars toegeven dat er in hun zakjes Malteser minder chocoladeballetjes zitten dan voorheen. Hun grondstoffen, cacao en suiker met name, zijn door de daling van het pond ineens duurder geworden om in te kopen.

Maar Armstrong verwacht dat volgend jaar hoe dan ook de prijzen omhoog gaan. "De inflatie zal tot zeker vier procent stijgen. Dat is aanzienlijk, gezien de lage inflatiecijfers de afgelopen jaren. De salarissen groeien hooguit met drie procent, dus de koopkracht van de Britten gaat er volgend jaar op achteruit."

Ook verwacht hij dat de koers van het pond zal blijven schommelen. "Telkens als er uit de politiek signalen komen dat de Britten afstevenen op een harde brexit, waarbij zoveel mogelijk banden met de EU worden verbroken, zie je dat het pond daalt. Die onzekerheid zal voorlopig nog aanhouden."

Blijven shoppen

"Ik merk er nog weinig van", zegt een Britse man in Oxford Street. "Ik doe nog net zoveel inkopen als voor het referendum." Het is er, zoals elk weekend, razend druk. Het consumentenvertrouwen blijft op peil, waarmee het tot nu toe beter gaat dan voor het referendum was voorspeld.

Een Brits-Indiase dame geeft toe niets liever te doen dan te winkelen. "En dat blijven we hier voorlopig echt nog wel even doen. Maar ik ben wel benieuwd hoe de winkelstraten er over een jaar uitzien. Het is alsof de brexit nog niet echt tot ons is doorgedrongen. Maar we gaan de gevolgen hoe dan ook voelen, daar ben ik van overtuigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl