Fillon conservatieve kandidaat presidentsverkiezingen Frankrijk

Aangepast
Vreugde bij het Fillon-kamp bij de aankondiging van de eerste resultaten van de voorverkiezingen van de conservatieve partij AFP

De Franse oud-premier François Fillon is bij de presidentsverkiezingen volgend jaar de kandidaat namens de conservatieve partij Les Républicains. In de tweede en beslissende ronde van de voorverkiezingen heeft hij zijn tegenstander, voormalig premier Alain Juppé, ruim verslagen.

Na het tellen van meer dan twee derde van de stemmen staat Fillon op ruim 68 procent. Juppé heeft zijn nederlaag inmiddels toegegeven. Hij zegt Fillon te steunen bij zijn poging om volgend jaar president te worden.

Volgens Fillon laat zijn overwinning zien dat "Frankrijk zijn achteruitgang weigert te accepteren". Hij zegt dat het nu aan hem is om "Frankrijk de waarheid te vertellen en het land te voorzien van een volledig nieuwe software".

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Fillon kandidaat namens Les Républicains

De verschillen tussen de twee kandidaten waren inhoudelijk klein. Zowel Juppé als Fillon is voorstander van een strenger immigratiebeleid en economische en sociale hervormingen. 

In de eerste ronde van de voorverkiezingen kwam Fillon als winnaar uit de bus met 44,1 procent van de stemmen. Juppé haalde toen 28,6 procent. Oud-president Nicolas Sarkozy, die werd uitgeschakeld, sprak vervolgens zijn steun uit voor Fillon, die onder hem premier was. Inmiddels heeft hij hem gefeliciteerd met zijn winst.

Hoewel Juppé en Fillon op het gebied van economisch en immigratiebeleid veel op elkaar lijken, verschillen de kandidaten sterk in hun visie op de islam en de relatie met Rusland. Fillon pleitte eerder voor nauwere banden tussen Frankrijk en de regering van president Poetin.

Nieuwe president

De Franse presidentsverkiezingen bestaan net als de voorverkiezingen van Les Républicains uit twee stemrondes en vinden plaats op 23 april en 7 mei. Door de grote verdeeldheid onder linkse stemmers en de tegenstand tegen het rechts-populistische Front National van Marine Le Pen, denken waarnemers dat Fillon ook de meeste kans heeft om de nieuwe president van Frankrijk te worden.

STER Reclame