De 60ste editie van de Warandeloop was er een vol verrassingen. Zo liep Michel Butter de wedstrijd na een valpartij op één schoen uit en stapte bij de vrouwen favoriete Maureen Koster uit. Ze zette meteen een streep door de EK cross.

Butter loopt Warandeloop op één schoen, Koster stapt uit

Butter ging aan kop toen er halverwege de race iemand op zijn hak trapte, waardoor hij ten val kwam en zijn schoen verloor. Die kreeg hij niet makkelijk meer aan, dus besloot hij op één schoen verder te gaan.

Voor de Nederlandse deelnemers was de Warandeloop een selectiemoment voor de EK cross van volgende maand in het Italiaanse Chia. Vooral om die reden wilde Butter de wedstrijd uitlopen. Zelf gaf hij na afloop overigens wel een heel opvallende reden waarom hij op één schoen binnenkwam.

Butter eindigde knap op de dertiende plaats, kort achter de andere Nederlanders (Jesper van der Wielen, Ronald Schröer, Khalid Choukoud en Roy Hoornweg), maar een halve minuut achter de Noorse winnaar Sondre Nordstad Moen.

Koster niet fit genoeg

Bij de vrouwen was er wel Nederlands succes. Elizeba Cherono, een Keniaanse met een Nederlands paspoort, eindigde op de derde plaats op vijf seconden van de Zwitserse winnares Fabienne Schlumpf.

Marcella Herzog (zevende) en Ruth van der Meijden (tiende) liepen ook nog bij de eerste tien, maar favoriete Maureen Koster stapte uit. Zij voelde zich niet voldoende fit na een zomer waarin ze overtraind was en heeft daarom besloten ook de EK cross aan zich voorbij te laten gaan.

STER reclame