Ugandese militairen EPA

In Uganda zijn bij gevechten tussen regeringstroepen en separatistische strijders dit weekeinde zeker 55 doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn agenten, militairen en militieleden van de Bakonzo-stam.

Het leger nam wraak na een aanval op een politiebureau in de stad Kasese, waarachter Bakonzo-leden zouden zitten. Die zouden hun toevlucht hebben gezocht in het paleis van de tribale koning Mumbere. Militairen bestormden het paleis en ontwapenden Mumbere's garde. 

De koning is gearresteerd en naar de hoofdstad Kampala gebracht. Hij wordt verdacht van opruiing. Mumbere ontkent betrokkenheid bij de aanslag op het politiebureau. 

Tegenstander van regering

De Bakonzo-stam behoort tot het koninkrijk Rwenzururu, dat wordt geleid door Charles Wesley Mumbere. Het koninkrijk ligt aan de grens met Congo en is onderdeel van Uganda. De koning is een verklaard tegenstander van president Yoweri Museveni, die al sinds 1986 aan de macht is. 

Een deel van de inwoners van het koninkrijk streeft afscheiding na van Uganda. De regering beschuldigt de koning ervan dat hij leiding geeft aan de rebellen. Koning Mumbere heeft in dat gebied officieel alleen een ceremoniële functie en geen politieke macht.

Escalatie

De afgelopen tijd is het geweld tussen de veiligheidstroepen en de rebellen geëscaleerd. De regering van Museveni zou bezig zijn land op te kopen in Rwenzururu. De regio wordt gezien als een broeinest van de oppositie tegen Museveni, die daar telkens de verkiezingen verliest.

STER reclame