AFP

Denemarken krijgt een nieuwe regering. Premier Lokke Rasmussen van de Liberale Partij heeft een akkoord gesloten met de Liberale Alliantie en de Conservatieve Partij, heeft hij bekendgemaakt op Twitter.

Door een coalitie te vormen met de conservatieven en de Liberale Alliantie is Rasmussen minder afhankelijk geworden van de steun van andere gedoogpartijen. Deze wankele constructie kwam de afgelopen maanden onder druk te staan toen partijen dreigden hun gedoogsteun in te trekken. 

Sinds de verkiezingen van vorig jaar bestond de regering alleen uit de liberale partij van Rasmussen, die een kleine minderheid vormde met 34 zetels in het 179 zetels tellende parlement. De nieuwe regering is wel groter geworden, maar heeft nog steeds geen meerderheid. De drie partijen hebben samen 53 zetels. 

Plannen

De nieuwe regering wil meer uitgeven aan defensie en wil een belastingverlaging voor huiseigenaren en rijken. Onderhandelingen over een tienjarig economisch hervormingsplan zijn uitgesteld tot het voorjaar. Dan wordt een nieuw plan gepresenteerd waarover gesproken kan worden, zegt Rasmussen.

De nieuwe regering wordt morgen gepresenteerd en blijft afhankelijk van de steun van de rechts-populistische Volkspartij. Deze partij is de grootste van de partijen die de regering tot nu toe gedoogden. In zijn gesprekken over een nieuwe regering nodigde Rasmussen de Volkspartij niet uit.

STER reclame