John Steen Olsen als scout op de tribune getty

Hij speelde nooit voor de club, maar heeft er wel zijn hele leven van gehouden. Voor John Steen Olsen is er maar één club en dat is Ajax.

De Deen op leeftijd, begin januari wordt hij 74, is al zo´n twintig jaar de ogen en oren van de Amsterdammers in de Scandinavische voetbalwereld. En dat heeft Ajax geen windeieren opgeleverd. Met Kasper Dolberg heeft de scout weer een wereldster-in-wording afgeleverd.

Door trainer Peter Bosz overgeheveld uit de jeugd en inmiddels al acht goals in de eredivisie: de spits heeft het in vier maanden voor elkaar gekregen dat alle ogen in Europa op hem zijn gericht. Sublieme individuele acties, perfecte techniek, intelligent, nuchter en een teamspeler: het zijn maar wat woorden die de afgelopen tijd over Dolberg werden uitgesproken.

De doelpunten van Kasper Dolberg en Zlatan Ibrahimovic

Hij mag dan tegenwoordig op leeftijd zijn, het waarnemingsvermogen van John Steen Olsen blijkt nog altijd tiptop in orde. Zijn lijstje ontdekkingen is indrukwekkend, heel indrukwekkend zelfs. 

Zlatan Ibrahimovic, Christian Eriksen, Viktor Fischer, Nicolai Boilesen, Markus Rosenberg, Petri Pasanen, Niklas Moisander, Lucas Andersen, geen van hen ontsnapte in Denemarken, Finland en Zweden aan de aandacht van de Deen. "Zlatan was de beste", zegt hij zelf.

Eerste van Ajax

Allemaal vonden ze via de scout de weg naar de jeugdopleiding van Ajax en belandden ze uiteindelijk in het eerste elftal van de Amsterdammers. Soms koos een Deens, Zweeds of Fins talent voor een andere weg, zoals Lasse Schöne die sc Heerenveen verkoos boven Amsterdam. Inmiddels loopt hij echter ook al weer jaren in de Arena rond.

Kasper Dolberg en John Steen Olsen getty

Zelf had de Deen ook graag het Ajax-shirt gedragen. Toen hij eind jaren zestig de kans kreeg, hapte hij echter niet toe. Ajax had destijds Inge Danielsson in de gelederen en die was zo goed, dat Olsen een contract in Amsterdam liet liggen en voor Malmö koos. Hij belandde uiteindelijk wel in Nederland, maar het werden DOS/FC Utrecht en Feyenoord.

Uiteindelijk belandde de Deen toch in Amsterdam. Hij stuurde Louis van Gaal een werkplan, maar de coach vertrok vervolgens naar Barcelona. Diens opvolger Morten Olsen bezorgde zijn landgenoot in 1997 een afspraak met de directie. Binnen no-time was het contract geregeld.

Documentaire

Uit de documentaire De man die Zlatan zag blijkt dat John Steen Olsen door zowel spelers, trainers als directie enorm wordt gewaardeerd en gerespecteerd. Als Olsen aangeeft dat Ajax iemand moet halen, twijfelen ze in de Arena niet aan zijn oordeel. Olsen heeft een enorm netwerk en heeft geen behoefte zijn bevindingen met andere scouts te delen. Hij kijkt, kijkt, kijkt en oordeelt.

John Steen Olsen bij FC Utrecht ANP

Waar let hij op? Olsen: "Afhankelijk van de positie moeten ze snel zijn, voetbalintelligentie bezitten, een goede trap hebben en hard willen werken." Toen hij begon was zijn werk eenvoudig. Clubs speelden op woensdag en zondag en er zaten twee of drie scouts op de tribune. Tegenwoordig zijn dat er twintig of dertig en ziet de Deen wel twee of drie duels op een dag, naast alle dvd's die hij bekijkt.

Tweede vader

"De mooiste baan ter wereld is profvoetballer. En tweede is scout bij Ajax. Ik ben er trots op voor Ajax te werken, een van de beste clubs van Europa. Vooral voor jonge spelers." 

En Ajax heeft hem nodig. De Amsterdammers kunnen niet mee met de kapitaalkrachtige clubs in Europa. Scouting is de levensader in Amsterdam. En John Steen Olsen? Ibrahimovic omschrijft hem in de documentaire als volgt: "John Steen Olsen was mijn tweede vader."

STER reclame