Reuters

Het campagneteam van Hillary Clinton voegt zich bij het verzoek tot hertelling van de stemmen in de staat Wisconsin. Die hertelling is aangevraagd door de Groene Partij, die stelt dat er opvallende afwijkingen te zien zijn in de uitslagen van de staat. De winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Donald Trump, kreeg in Wisconsin iets meer stemmen dan Clinton. 

De hertelling in Wisconsin wordt nu voorbereid. Een woordvoerder van Clintons campagneteam zei dat er geen bewijzen zijn dat er gefraudeerd is. Maar, zei hij, we zijn het aan de ruim 64 miljoen Amerikanen die op Clinton hebben gestemd verplicht om te zorgen dat we zeker weten dat er nauwkeurig is geteld.

De Groene presidentskandidaat Jill Stein heeft aanwijzingen dat er in Wisconsin wel is gefraudeerd met stemcomputers. In kiesdistricten waar die zijn gebruikt, deed Trump het aanzienlijk beter dan Clinton, vergeleken met districten waar mensen hun stem uitbrachten met een potlood.

Schande 

Trump noemt het verzoek tot hertelling "een schande". Hij beschuldigt Stein ervan dat ze op deze manier "haar zakken vult". Stein financiert de hertelling met donaties van het publiek.

Als het aan Stein ligt, komen er ook hertellingen in de battleground states Pennsylvania en Michigan. Daartoe heeft ze nog geen aanvraag ingediend. In Wisconsin krijgt ze steun van de kandidaat van de marginale Hervormingspartij, Rocky De La Fuente. Hij heeft ook een verzoek tot hertelling gedaan. 

Alleen als de resultaten in alle drie de staten anders blijken te liggen dan bij de officiële uitslag, kan dat gevolgen hebben voor de uitkomst van de verkiezingen.

STER reclame