Joe Corré, rechts van zijn brandende punkcollectie
NOS NieuwsAangepast

Punk-crematie: voor 'miljoenen euro's' in vlammen op

Veertig jaar na het iconische punkalbum Anarchy in the UK van de Sex Pistols is de muziekstroming vandaag doodverklaard. Althans, dat was de bedoeling van de rituele verbranding van allerlei punkrelikwieën op de rivier de Theems in Londen.

Gesigneerde posters, kledingstukken van helden uit de subcultuur: het ging allemaal in vlammen op. Joe Corré, wiens ouders een grote rol speelden in de opkomst van de punk, zegt dat zijn verzameling bijna zes miljoen euro waard was.

McDonald's-merk

"Punk is het zoveelste marketingmiddel geworden voor het kopen van spullen die je niet nodig hebt", riep Corré met megafoon vanaf zijn boot. Het Sex Pistols-album uit 1976 vergeleek hij met een merk als McDonald's.

Punkspullen in brand

De actie is een protest tegen het grote evenement Punk London. Ter ere van het veertig jarige jubileum staat de stad een jaar lang stil bij de opkomst van de subcultuur. Tot woede van Corré. Hij is de zoon van de roemruchte manager van de Sex Pistols, Malcolm McLaren, en modeontwerpster Vivienne Westwood.

"Punk was nooit bedoeld als nostalgie", schalde door de megafoon. "Het is geprivatiseerd, ingepakt en van zijn ballen ontdaan. Je kan het niet leren om punker te zijn bij een workshop in het Museum van Londen."

Op het schip hing een groot spandoek met daarop: Uitroeiing! Jouw toekomst!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl