1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Hertelling in Wisconsin is 'kansloze actie'

Het lijkt de laatste strohalm voor de aanhangers van Hillary Clinton: in de staat Wisconsin worden de stemmen herteld, mogelijk volgen later ook Pennsylvania en Michigan. Kandidaat Jill Stein van de Groene Partij haalde in rap tempo de miljoenen dollars binnen die ervoor nodig zijn.

Maar de kans dat er iets aan de uitslag verandert is bijzonder klein. The Washington Post noemt het plan onomwonden een 'wild goose chase', een kansloze actie. 

De roep om de hertelling nam toe na een waarschuwing van computerexperts aan Clinton. In een artikel van New York Magazine merkten zij op dat Trump het opvallend beter had gedaan in districten waar met stemcomputers werd gestemd. Dat zou bewijs kunnen zijn van een hack, concludeerde het artikel. Ook weken de peilingen wel erg af van de uitslag. 

AFP
Jill Stein

De Democraten reageerden terughoudend en het Trump-kamp negeerde de aantijgingen, maar Stein (1 procent van de stemmen) maakte er werk van. Ze vroeg om donaties omdat een hertelling door de aanvrager moet worden betaald. Binnen enkele dagen had ze de benodigde miljoenen binnen. De afgelopen week kreeg ze zelfs tonnen meer binnen dan ze in de rest van haar campagne had verzameld.

In haar aanvraag (.pdf) voor een hertelling wijst Stein erop dat er deze campagne meer verhalen waren over hacks. Zo was er ingebroken in een kiezersdatabase en werd het mailverkeer van de Democraten gehackt. 

Stein diende haar aanvraag voor een hertelling in Wisconsin een uur voor de deadline in. Ze wil ook in Pennsylvania en Michigan de stemmen opnieuw nagaan. Daar loopt de deadline respectievelijk maandag en woensdag af. 

'Fraude niet waarschijnlijk'

In de Amerikaanse pers wordt smalend gereageerd op het verzoek. Zonde van het geld, concludeerde Slate, tijdverspilling, meende The Washington Post. Er staan dan wel 46 kiesmannen op het spel (genoeg om Clinton de overwinning te geven), de kans dat ze haar achterstand inloopt is klein: in Wisconsin staat ze 27.257 stemmen achter op Trump, in Michigan 10.704 en in Pennsylvania 70.010. 

Bovendien werden er al snel vraagtekens gezet bij de conclusies van het New York Magazine-artikel. Zo zouden hackers vooraf hebben moeten weten dat de marges veel kleiner waren dan iedereen dacht. Waarom zouden ze moeite steken in staten die al zes verkiezingen lang naar de Democraten gingen? 

De onderzoeker die werd geciteerd in het tijdschrift nam bovendien afstand van het artikel. Dat de peilingen en de uitslag zo uiteenliepen kan het resultaat zijn van een hack, erkende hij, "maar dat is niet waarschijnlijk. De kans is groter dat er peilingen er systematisch naast zaten."

Het zal vast veel uitdagingen en frustraties opleveren. We weten dat jullie dat liever niet hadden gehoord, vlak na Thanksgiving en arbeidsintensieve verkiezingen.

Kiesraad Wisconsin aan de stembureaus

Stein zegt dat het haar niet te doen is om Clinton. Het gaat om het democratische proces. Een woordvoerder zegt dat "het Amerikaanse volk er zeker van moet zijn dat alle stemmen worden geteld". 

Maandag maakt Wisconsin meer bekend over het telproces. Zeker is dat alle 2.975.313 stemmen een voor een bekeken zullen moeten worden voor de deadline van 13 december. Dat betekent overwerk en geen vrije weekenden voor de medewerkers van de stembureaus. 

"We weten dat jullie dit liever niet hadden gehoord, vlak na Thanksgiving en arbeidsintensieve verkiezingen", verzuchtte de kiesraad van de staat in een bericht aan de stembureaus. "Het zal vast veel uitdagingen en frustraties opleveren. We danken u voor uw toewijding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl