NOS NieuwsAangepast

Twee mannen in Marokko opgepakt om homoseksualiteit

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

In Marrakesh zijn een 70-jarige Spanjaard en een Marokkaanse man van in de twintig opgepakt. De twee werden samen in bed betrapt door de schoonmaakster van het hotel waar ze overnachtten. Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Marokko. De mannen zitten in voorarrest. Ze kunnen een gevangenisstraf krijgen van maximaal drie jaar.

Het nieuws komt op de dag van de rechtszaak tegen twee tienermeisjes. Ze staan terecht omdat ze, ook in Marrakesh, elkaar hebben gekust. Sanaa (16) en Hajar (17) werden door de familieleden van Sanaa aangegeven. Die hadden een foto onder ogen gekregen waarop te zien was hoe de meisjes elkaar op het dakterras van Sanaa's ouderlijk huis kusten. Vrijdag 9 december horen de twee wat hun straf is.

Onvergeeflijke daad

De rechtszaak tegen de twee meisjes is uniek. Normaal gesproken zijn het jongens en mannen die zich voor homoseksuele daden in Marokko moeten verantwoorden tegenover de rechter. Dat ze worden aangegeven door hun eigen familie, is geen uitzondering. Homoseksualiteit wordt door een grote groep Marokkanen nog steeds gezien als een afwijking en eraan toegeven als een onvergeeflijke daad.

Wie met Marokkanen op straat spreekt en de discussies online volgt, leert dat de opvattingen over homoseksualiteit sterk uiteen lopen.

"Homo's moeten worden geëxecuteerd", schijft Hicham Elmajdi in een reactie op de Facebookpagina van Morocco World News. Weer anderen vinden dat homo's maar in een niet-islamitisch land moeten gaan wonen als ze zichzelf willen kunnen zijn. Ook is er een grote groep die vindt dat "iedereen moet doen en laten wat hij wil, zolang het maar achter gesloten deuren gebeurt." En er is er een groep Marokkanen die de LHBT-gemeenschap steunt en pleit voor het respecteren van de individuele vrijheid.

Mensenrechtenorganisaties

Elke keer dat berichten over homoseksualiteit naar buiten komen, vliegen deze groepen elkaar verbaal in de haren. Nu het om twee minderjarige meisjes gaat, is de toon een stuk milder. Veel Marokkanen pleiten voor de vrijlating van de twee. Ze zijn nog jong en 'naar zichzelf op zoek', is een veelgehoord argument. Ook vindt de meerderheid het onvergeeflijk dat de meisjes werden aangegeven door hun eigen familie.

Mensenrechtenorganisaties grijpen de zaak van de meisjes aan om te pleiten voor het afschaffen van drie wetsartikelen die homoseksuele handelingen, buitenechtelijke seks en seks tussen ongetrouwde stellen strafbaar maakt.

Wij staan voor individuele vrijheid en homoseksualiteit is daar een onderdeel van

Omar Arbib

Omar Arbib is de directeur van mensenrechtenorganisatie AMDH (Association Marocaine des Droits Humains) in Marrakech, een van de organisaties die zich hardmaakt voor het afschaffen van de drie wetsartikelen. Normaal gesproken houden organisaties zich meer op de achtergrond als het gaat om homoseksualiteit omdat het vaak averechts werkt. "Maar nu is er meer draagvlak voor. De meerderheid leeft mee met deze meisjes, dat biedt een opening voor meer begrip voor homoseksualiteit", zegt hij.

Toch kan zijn organisatie ook nu rekenen op felle kritiek. "Mensen verwijten ons dat wij in een islamitisch land iets verdedigen wat binnen de islam verboden is. Maar wij staan voor individuele vrijheid en homoseksualiteit is daar een onderdeel van."

Een betoging in Marokko voor homorechten

Volgens homorechtenactiviste Ibtissame Betty Lachgar uit Rabat zou de staat zich moeten richten op de aanpak van homofobie in plaats van op homoseksualiteit. De laatste jaren werden homoseksuelen meerdere malen publiekelijk in elkaar geslagen. "Seksualiteit is een taboe in Marokko", zegt ze. "Er ontstaat zo'n beetje totale paniek als je publiekelijk affectie toont."

De houding tegen homoseksuelen toont volgens Lachgar aan dat Marokko nog vastzit in ouderwetse opvattingen en gebukt gaat onder de islamitische koers die de huidige regeringspartij PJD vaart. Die benadrukte het afgelopen jaar nog dat de wetsartikelen niet worden gewijzigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl