AFP

De Groene Partij in de Verenigde Staten heeft een hertelling aangevraagd van stemmen die zijn uitgebracht in de staat Wisconsin. Het verzoek om zo'n hertelling werd al verwacht, maar is nu dus officieel ingediend bij het kiescollege. Dat gaat de hertelling nu in gang zetten. De deadline voor de uitslag is 13 december.

De Groene presidentskandidaat Jill Stein heeft aanwijzingen dat er in Wisconsin is gefraudeerd met stemcomputers. In kiesdistricten waar computers zijn gebruikt, deed de gekozen president Donald Trump het aanzienlijk beter dan zijn rivaal Hillary Clinton dan in districten waar mensen hun stem uitbrachten met een potlood.

Als het aan Stein ligt, komen er ook hertellingen in de battleground states Pennsylvania en Michigan. Daartoe heeft ze nog geen aanvraag ingediend. In Wisconsin krijgt ze steun van de kandidaat van de marginale Hervormingspartij, Rocky De La Fuente. Hij heeft eveneens een verzoek tot hertelling gedaan.

27.000 stemmen

Wisconsin, in het noorden van de VS, werd bij de presidentsverkiezingen op 8 november gewonnen door Trump. Hij kreeg er ruim 27.000 stemmen meer dan Clinton. Na de winst in Wisconsin kon Trump niet meer worden ingehaald door Clinton en was hij zeker van het presidentschap.

Als de hertelling in Wisconsin leidt tot een andere uitslag, is Donald Trump niet meteen in de problemen. In de staat staan 'maar' tien kiesmannen op het spel. Trump heeft er nu 290, Clinton 232.

STER reclame