Het peloton tijdens de derde etappe van de Tour de France AFP

Komend jaar zullen niet 198 renners aan de start staan van de Tour de France, maar nog slechts 176. Elke ploeg telt nog maximaal acht renners. Dat is een gezamenlijk besluit van grote koersorganisatoren als ASO, RCS en Flanders Classics.

Ook in de Giro en de Vuelta zullen teams met één renner minder gaan rijden. Andere wedstrijden (o.m. Parijs-Roubaix, Milaan-Sanremo, Luik-Bastenaken-Luik) gaan terug van maximaal 8 naar maximaal 7 renners.

De UCI heeft zich nog niet uitgelaten over dit besluit. Maar de regels van de internationale wielerunie staan wel toe dat er grote rondes met teams van maximaal 8 renners worden verreden. Die verantwoordelijkheid wordt bij de organisatoren neergelegd. 

Voor 1 januari 2017 moet het besluit formeel nog bekrachtigd worden door de Pro Cycling Council, een commissie van UCI-leden en vertegenwoordigers van ploegen en organisatoren.

'De ploegen zullen blij zijn: minder renners, meer veiligheid'

De belangrijkste reden voor de aanpassing is veiligheid voor de renners. Een kleiner peloton zou daarvoor nodig zijn. Een tweede reden is dat de wedstrijd met minder renners moeilijker te controleren valt, waardoor het koersverloop spannender zou kunnen worden.

STER reclame