Een man laat zijn moedervlekken onderzoeken in het VUmc
NOS NieuwsAangepast

Huidkanker- en knieonderzoek: sommige controles hebben geen zin

Nacontroles voor huidkanker, knieonderzoek, kathetergebruik en het voorschrijven van bepaalde vitamines: het zijn allemaal behandelingen die volgens artsen geen zin hebben. Ziekenhuizen gaan deze en andere voorbeelden onder de loep nemen om te bevestigen dat ze die behandelingen inderdaad kunnen schrappen.

Huidkanker

Een van de onnodige verrichtingen is een nacontrole voor een bepaalde vorm van huidkanker. Basaalcelcarcinoom is de kanker die het meest voorkomt in Nederland. Het is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. De tumor groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. In de jaarlijkse richtlijnen wordt toch aanbevolen om jaarlijkse na-controles te doen bij patiënten, terwijl ongeveer 70 procent van hen een laag risico heeft.

De grote groep patiënten (28.000 per jaar) hoeft dus geen jaarlijkse nacontrole te krijgen, is het advies.

Vitamines

Vitamine D en vitamine B12 worden te vaak voorgeschreven, zeggen de artsen. Vitaminetekorten worden steeds vaker door patiënten in verband gebracht met allerlei klachten. Daardoor worden op verzoek van de patiënt vaker vitamines voorgeschreven door artsen, zonder klinische reden.

De schadelijke effecten van de vitamines zijn onbekend, maar het overmatig gebruik van de vitamines leidt tot een verknipt beeld van de eigen gezondheid, zinloze consulten bij een huisarts en onnodige zorgkosten.

Knieonderzoek

Ook het uitvoeren van MRI-scans bij patiënten met knieklachten die ouder zijn dan 50 jaar is niet nodig, zeggen de onderzoekers. Dat geldt ook voor de artroscopie, een onderzoek van de binnenzijde van de knie. Die is nutteloos bij mensen die ouder zijn dan 50 en knieproblemen hebben zonder zogenoemde slotklachten.

Naast de geschatte 15.000 onnodige artroscopieën worden ook 7.500 onnodige MRI-scans van de knie uitgevoerd.

Kathetergebruik

Katheter en infuus worden ook te veel gebruikt. Sommige katheters blijven onnodig langer zitten, wat kan leiden tot ernstige complicaties. Tussen de 21 en 56 procent van de patiënten met een urinekatheter en 25 tot 56 procent van patiënten met een infuus hebben niet de juiste indicatie hiervoor gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl