De Sunway TaihuLight, op dit moment de snelste computer ter wereld EPA
NOS Nieuws Buitenland Tech Aangepast

Wat kun je doen met een supercomputer van 163 miljoen?

Japan heeft 163 miljoen euro opzij gezet voor de bouw van een nieuwe supercomputer. Dat zegt Reuters op basis van gesprekken met experts. De supercomputer moet de snelste ter wereld worden met een capaciteit van 130 petaflops.

Je leest het goed, petaflops. Dat is de eenheid waarmee de snelheid van supercomputers wordt gemeten. Het komt neer op 130.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde, ofwel 130.000 biljoen berekeningen. Dat zegt veel mensen nog niets, maar dat is meer dan de rekenkracht van 70.000 Playstation-spelcomputers bij elkaar. 

Ogen uitsteken

De nieuwe supercomputer moet Japan weer koploper maken op het gebied van technologie. De snelste supercomputer staat op dit moment in China en de nummer 2 ook. Je buurman of concurrent de ogen uitsteken met het nieuwste speeltje is natuurlijk leuk, maar nog veel belangrijker is het werk dat de supercomputer straks moet gaan doen. 

NOS

Vanwege de enorme rekenkracht zijn supercomputers heel geschikt voor het testen en ontwikkelen van ingewikkelde algoritmes (hele ingewikkelde rekenformules). China gebruikt zijn supercomputers bijvoorbeeld om heel veel data over het weer en klimaat te verzamelen en te analyseren. Daardoor ontwikkelen ze een algoritme dat de klimaatverandering beter kan voorspellen. 

De nieuwe computer heet ABCI, de AI Bridging Cloud Infrastructure. Japan wil zijn supercomputer gebruiken om zelflerende algoritmes te ontwikkelen voor de ontwikkeling van medicijnen en de robotisering. De computer kan ook een bijdrage leveren aan de zelfrijdende auto. 

Snel weer een nieuwe

Japan heeft een grote auto-industrie en wil mee blijven doen met Europese en Amerikaanse auto-makers die vaart maken met zelfrijdende auto's. Een manier om dat te doen is heel veel data verzamelen van auto-sensoren en camera's aan boord van auto's en die vervolgens analyseren met de supercomputer. Japanse bedrijven moeten dat soort berekeningen nu uitbesteden aan bedrijven in de VS en China en dat is duur. 

De computer moet volgend jaar klaar zijn. De vraag is hoe lang de ABCI de snelste computer blijft. IBM heeft plannen om in 2018 een computer van 200 petaflops te bouwen en ook techgiganten als Google en Microsoft zitten niet stil.

STER reclame