ANP

Het kabinet presenteert een financiële meevaller van 4,3 miljard euro. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën hebben burgers en bedrijven meer vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en btw betaald dan waar het kabinet op had gerekend. Dat komt onder meer doordat het economisch beter gaat dan gedacht.

Verder heeft de verkoop van 65 miljoen aandelen ABN Amro 1,3 miljard euro opgeleverd. Daarmee wordt de staatsschuld verder afgelost. Het tekort op de begroting gaat dus sneller omlaag dan verwacht. Het tekort over dit jaar is teruggelopen tot 0,4 procent. Op Prinsjesdag werd nog een tekort van 1,1 procent verwacht. "Dat betekent dat we wat buffers hebben voor als het economisch weer wat slechter mocht gaan", zegt minister Dijsselbloem.

Zilvervloot

Het kabinet kiest er niet voor om de meevaller via belastingverlaging of andere maatregelen aan alle burgers terug te geven. Premier Rutte vindt het aflossen van de staatsschuld van 450 miljard euro veel belangrijker. "Het is nu niet ineens zo dat de zilvervloot is binnengevaren. De staatsschuld moet door toekomstige generaties nog helemaal worden afgelost."

In de Najaarsnota 2016 staat verder dat door een lagere instroom van asielzoekers kosten worden bespaard bij de opvang. Hierdoor kan er toch, zoals eerst was gepland, bijna 500 miljoen euro aan ontwikkelingssamenwerking worden uitgegeven in plaats van aan asielopvang.

Loonsverhoging

Het kabinet heeft besloten een deel van het geld, 330 miljoen euro, uit te geven aan een loonsverhoging voor leraren, militairen, politiemensen en andere ambtenaren. Zij moeten volgend jaar meer premie gaan betalen voor hun pensioen. Dijsselbloem: "Wij vinden het daarom redelijk dat zij daarnaast een loonsverhoging krijgen." De ambtenaren zouden er anders op te veel achteruit gaan.

Vice-premier Asscher: "Dit is gewoon fijn, we hebben lang meegemaakt dat we tegenvallers hadden. Nu is het moment om mensen te laten delen in de meevaller."

STER reclame