AFP
NOS NieuwsAangepast

Terroristen hadden Disneyland en kerstmarkt Parijs op het oog

De verdachten die vorig weekend werden opgepakt in Straatsburg en Marseille, wilden een aanslag plegen in Disneyland Parijs, zegt de Franse politie. Op smartphones van de verdachten zijn meer doelwitten gevonden, waaronder de grote kerstmarkt die wordt gehouden op de Champs-Élysées.

Afgelopen weekend kon de politie nog niet zeggen welke concrete plannen de zeven opgepakte Fransen, Marokkanen en Afghanen hadden. De krant Le Parisien vermoedde dat ze het hadden voorzien op de kerstmarkt in Straatsburg, die morgen begint en die elk jaar zo'n 2 miljoen bezoekers trekt.

Uit verhoren en uit informatie op smartphones van de verdachten is volgens de politie gebleken dat het pretpark Disneyland op 1 december doelwit was. Ook zou er een aanslag in voorbereiding zijn op het beroemde politiehoofdkwartier aan de Quai des Orfèvres aan de Seine.

Gerechtsgebouw

Ook is online gezocht naar andere locaties, zoals caféterrassen in het noordoosten van Parijs, naar een metrostation en naar een gerechtsgebouw niet ver van de Quai des Orfèvres.

Van de zeven aangehouden verdachten zitten er nog vijf vast. Twee mannen werden deze week vrijgelaten omdat ze niets met de terreurplannen te maken hadden. Bij de arrestaties in Straatsburg en Marseille werden ook wapens en IS-propagandamateriaal in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl