NOS/Suse van Kleef

Een volksverhuizing noemen de Feyenoord-fans het trots: geschat wordt dat er 7000 supporters in Manchester zijn om de Europa League-wedstrijd van vanavond bij te wonen. Ruim 3000 daarvan hebben een kaartje voor het uitvak van Manchester United. De anderen proberen clandestien aan kaartjes voor de thuisvakken te komen, of kijken in een pub in de stad.

Op Shambles Square staan vanmiddag een stuk of duizend fans in te drinken, te springen en te zingen. "Dit is toch schitterend", zegt Jim Breeman, die de voetbalreizen van de fans vastlegt voor een supporterssite. "Het legioen maakt er altijd een feest van. Ook hier." 

Breeman is hier al sinds maandag en zag de stad langzaam vollopen met Feyenoord-aanhangers. "We hebben wat uitjes gedaan: het stadion van Liverpool gezien, vandaag zijn we naar het voetbalmuseum in Manchester geweest en we verkennen de stad. Eigenlijk is zo’n wedstrijd een negentig minuten durende onderbreking van een gewone vakantie."

Manchester vreest komst Feyenoordsupporters

De clubleiding van Feyenoord hoopt dat het rustig blijft vandaag. Hun supportersschare staat er in Europa niet goed op na de rellen in Rome in maart vorig jaar. In de aanloop naar de wedstrijd tegen AS Roma misdroeg een groep fans zich. Er werd een deel van de Barcaccia-fontein vernield, tegen oude gebouwen geplast en stenen naar de politie gegooid.

De supporters in Manchester geloven niet dat het vandaag misgaat. "De faciliteiten zijn veel beter dan in Rome", zegt Tom, die er bij elke Europese uitwedstrijd bij is. "In Rome mochten we de kroegen niet in om te plassen. Ja, dan plas je buiten, zo simpel is dat."

De politie in Rome was agressief, ze sloegen er op. Dan creëer je zo'n gespannen sfeer.

Feyenoord-fan

Ook is de Engelse politie veel beter voorbereid en handelen ze slimmer, zegt fotograaf Jim. "Ze zijn relaxed en doen leuk mee. Als iemand van ons een petje van ze pakt om op de foto te gaan, maken ze er een geintje van. Zo escaleert het niet." 

"De politie in Rome was agressief. Ze sloegen er op", vult een ander aan. "Dan creëer je zo’n gespannen sfeer en loopt het uit de hand."

De sfeer op Shambles Square is tot nu toe inderdaad goed. Toch zijn de politieagenten die de boel in de gaten houden er niet gerust op. "Ja, het is nu rustig", zegt er een. "Maar wacht maar tot ze tien pints naar binnen hebben gegoten. Dan kan de situatie ineens heel anders zijn."

Vriendschap met supporters

Peter de Bont, die met zijn zoon uit Bordeaux overkwam voor de wedstrijd, is positiever. "Ik hoop heel erg dat het zo blijft en dat we er met zijn allen een mooie wedstrijd van maken. De echte supporters zijn zich ervan bewust dat zoiets als in Rome niet meer voor mag komen. Dus ik ben ervan overtuigd dat we samen, in vriendschap met de supporters van Manchester, een mooie wedstrijd gaan zien." 

Supportersfotograaf Jim is het daarmee eens: "Ik denk dat het goed gaat verlopen, dat iedereen er een groot feest van maakt. En dat hoop ik eerlijk gezegd ook."

STER reclame