NOS NieuwsAangepast

Bosbranden bedreigen Haifa; tienduizenden geevacueerd

Paniek in Haifa: bosbranden trekken de stad binnen

Een deel van de Israëlische stad Haifa is ontruimd vanwege bosbranden. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. Door de harde wind en de droogte is het vuur moeilijk te bestrijden. Over de hele stad hangt dikke zwarte rook.

Om de evacuatie van onder meer scholen, kinderdagverblijven en verzorgingshuizen in goede banen te leiden, worden alle hulpdiensten ingezet. De mensen worden opgevangen in veilige delen van Haifa.

21 mensen zijn gewond geraakt, onder meer door het inademen van de rook.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Het noorden van Israël wordt al vier dagen geteisterd door bosbranden. Dorpen worden bedreigd door het oprukkende vuur. Volgens Israëlische media is het vuur aangestoken, maar de brandweer wil dat niet bevestigen.

"Er is nog niets bekend, maar er gaan hier geruchten rond dat de brand is aangestoken door iemand met een politieke motivatie", vertelt correspondent Monique van Hoogstraten in Nieuws & Co op NPO Radio 1. "De inlichtingendienst is ook betrokken bij het onderzoek, dus het lijkt erop dat ze inderdaad onderzoeken of de brand is aangestoken. Maar dat is door niemand bevestigd en er is nog niets gebleken uit politieonderzoek."

Ook het nationalistische vuur is aangewakkerd.

Correspondent Monique van Hoogstraten

Door de geruchten wordt de brand een politieke kwestie. Niet alleen de bossen branden, "ook het nationalistische vuur is aangewakkerd." "Op Twitter is de hashtag #israelisburning trending. Veel mensen in Palestina 'vieren' dat Israël in brand staat en in Israël krijgen de Palestijnen de schuld."

De geruchten ontstonden nadat er opeens op meerdere plekken branden ontstonden. "Maar het heeft natuurlijk ook niet geregend dit jaar. Een keer pas", zegt Van Hoogstraten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl