Manon Nummerdor-Flier keert terug als volleybalster. Niet in de zaal, maar in het zand. Flier wordt beachvolleybalpartner van Marleen van Iersel, die afscheid neemt van haar partner Madelein Meppelink.

De twee kennen elkaar al lang, maar stonden nog niet samen op het zand. "We gaan vandaag voor het eerst samen trainen", aldus Van Iersel.

Flier gaat beachvolleyballen: kenners zeggen dat ik het kan

Het initiatief voor het nieuwe duo kwam van Van Iersel, die sinds 2014 een duo vormde met Meppelink. "We zijn allebei gaan kijken naar andere partners. Toen kreeg ik het idee Flier te bellen. Ik zei: ik wil met je spelen, wat vind je daarvan?", zegt Van Iersel, die met Meppelink aan haar zijde twee jaar geleden de Europese titel veroverde.

'Beachen was nooit concreet, tot Marleen belde'

"Ik dacht na mijn zwangerschap eerst aan een terugkeer in de zaal", vertelt de 32-jarige Flier, die met haar echtgenoot en oud-beachvolleyballer Reinder Nummerdor afgelopen zomer een dochter kreeg. "Ik heb het gekscherend weleens over beachvolleybal gehad en heb Reinder natuurlijk gevolgd, maar het werd nooit concreet. Tot Marleen mij belde." 

Dat telefoongesprek vond pas een paar weken geleden plaats, maar Flier heeft haar keuze gemaakt. "Ik heb er goed over nagedacht en ik vind het supergaaf. Het is een nieuw avontuur."

Het is niet 'lang leve de lol' op het zand, het is een vette investering.

Manon Nummerdor-Flier

"Elke keer dat ik haar zag, zei ik voor de gein tegen haar: wanneer kom je nou het zand in? Dan kunnen we samenspelen", zegt Van Iersel. "Dat heeft altijd wel in mijn achterhoofd gezeten."

"Manon brengt een bak aan ervaring mee. Dat heeft haar mentaal sterk gemaakt. Ze moet alleen leren in het zand te spelen." Van Iersel heeft er vertrouwen in dat Flier de overstap kan maken. "Ik heb dat gevoel bij haar altijd wel gehad. De vraag is alleen hoeveel tijd ze daarvoor nodig heeft." 

Nummerdor-Flier van zaal naar zand: vind het supergaaf

Het enthousiasme wordt bij Flier in de huiskamer versterkt door Reinder Nummerdor, die afgelopen zomer afscheid nam van de strandsport met een kwartfinaleplaats bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "We hebben samen al op YouTube gekeken hoe andere speelsters de overstap maakten van de zaal naar het zand. Reinder zei ook meteen: ik ga je leren hoe je met de wind en de zon moet spelen. Hij is hartstikke enthousiast."

"Ik weet ook wat Reinder er allemaal voor gedaan heeft. Het is niet 'lang leve de lol' op het zand, het is een vette investering. Ik moet heel veel uren maken om me om te scholen. Daar heb ik iedereen bij nodig."

Op naar Tokio 2020?

Flier stond nog nooit op de Olympische Spelen. Peking 2008 en Londen 2012 liepen de zaalvrouwen mis, in de aanloop naar Rio 2016 was 430-voudig international zwanger. De olympische droom had ze voorzichtig uit haar hoofd gezet, maar het vuur is weer gaan branden na het telefoontje van Van Iersel. "Nu ik deze stap heb gezet en weet wat er mogelijk kan zijn, is de sportieve ambitie helemaal terug."

"De Spelen zitten in mijn hoofd en ik zou het heel gaaf vinden om mee te maken, maar het is heel ver weg. Hoe die weg eruit gaat zien, daar hebben we beiden nog geen idee van."

STER reclame