Martin Schulz, voorzitter Europees Parlement

Martin Schulz terug naar Duitsland om te vechten voor Europa

De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz verlaat Brussel en gaat terug naar Duitsland. Hij wil in de Duitse politiek gaan strijden voor Europa, volgens hem "het grootste beschavingsproject van de afgelopen eeuwen".

Vanochtend gaf de SPD'er een toelichting op zijn besluit. Hij vertelde dat hij in Noordrijn-Westfalen op de SPD-lijsttrekkersplek staat voor de landelijke verkiezingen in 2017. Hij liet in het midden of hij de ambitie heeft om minister van Buitenlandse Zaken of bondskanselier te worden.

Schulz verruilt Brussel voor Berlijn

"Ik wil het leven van de mensen een beetje beter maken. En ik wil met een duidelijke boodschap eraan bijdragen dat de kloof in de samenleving en tussen Europese landen onderling gedicht wordt", zei Schulz. "Want alleen dan kunnen we het verloren vertrouwen in de politiek terugwinnen."

Vertrouwen verloren

Volgens Schulz is er de afgelopen tijd veel vertrouwen verloren gegaan. "Juist Duitsland als grootste EU-land heeft hier een bijzondere verantwoording in. Daar ga ik me in de toekomst vanuit Berlijn voor inzetten."

Schulz wordt genoemd als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken als opvolger van Steinmeier die waarschijnlijk wordt gekozen tot president.

Volgens een enquête wil 54 procent van de Duitsers Schulz wel als minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft goede ervaring opgedaan in Brussel en spreekt ook zes talen.

Slechte relatie EU-Turkije

Schulz kwam de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege de verslechterde relatie tussen de EU en Turkije. Hij haalde vorige week nog een streep door het bezoek van een delegatie uit het Europees Parlement aan Turkije. De reden: de speciale Nederlandse EU-rapporteur Kati Piri was niet welkom bij een overleg met de Turkse autoriteiten.

In juni schreef Schulz een kritische brief aan de Turkse president Erdogan. Hij ergerde zich aan de bemoeienis van Erdogan met sommige Duitse parlementariërs. De president had hen als terroristen bestempeld en eiste een bloedtest waarmee ze hun Turkse afkomst moesten bewijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl