Stemmen in Detroit, Michigan AFP

In de Verenigde Staten spant Jill Stein, de kandidaat van de Groene Partij, zich in voor een hertelling van de stemmen in de battleground states Wisconsin, Pennsylvania en Michigan. Volgens haar campagneteam zijn er aanwijzingen dat in deze belangrijke staten fraude is gepleegd. 

Steins woordvoerder sprak van onverklaarbare verschillen in stemmenaantallen. Het zou misgegaan zijn bij de stemmen die zijn uitgebracht via de computer. 

Stein wil nu via een crowdfundingactie geld ophalen. Voor vrijdag is er twee miljoen dollar nodig om de poging tot hertellingen te financieren. 

Oproep wetenschappers

Wisconsin, Pennsylvania en Michigan zijn traditioneel Democratische staten, maar de Republikein Donald Trump deed het er veel beter dan verwacht. Hij won in de eerste twee staten en ook in Michigan, waar nog geen officiële uitslag is, wordt hij hoogstwaarschijnlijk als winnaar uitgeroepen. 

Steins woordvoerder kondigde de actie aan in een livestream op Facebook. De aankondiging volgde op een oproep van wetenschappers en activisten om de uitslagen in de drie staten te onderzoeken. Mogelijk zouden de stemmen gemanipuleerd zijn, of zelfs gehackt. Clinton zou het slechter hebben gedaan in districten waar niet op papier maar met computers werd gestemd. De claim is door een bekende statisticus, Nate Silver, overigens tegengesproken

De wetenschappers en activisten zijn volgens bronnen van The Guardian van plan om hun bevindingen volgende week voor te leggen aan Congresleden en aan de federale autoriteiten. Ze zouden ook contact hebben gehad met het team van Hillary Clinton, maar die zou huiverig zijn om er werk van te maken. Daarbij speelt mee dat ze Trump fel aanviel toen hij in de campagne opperde dat er weleens gefraudeerd zou kunnen worden in het voordeel van Clinton. 

STER reclame