Kim Clijsters en Li Na hebben in Melbourne de finale bereikt van de Australian Open.

De Belgische deed dat ten koste van Vera Zvonareva (6-3, 6-3) en de Chinese overleefde een matchpoint tegen Carolina Wozniacki. Ze kraakte de mondiale nummer één met 3-6, 7-5, 6-3.

Li toonde geen ontzag voor Wozniacki en viel haar vanaf de eerste minuut aan. Ze deed dat echter lange tijd net iets te slordig om haar tegenstandster serieus in verlegenheid te brengen.

De 20-jarige Deense stond telkens aan de goede kant van de score en op 5-4 in de tweede set mocht ze serveren voor de winst. Li bleek echter een bijtertje met genoeg vechtlust, karakter en inhoud.

Li zorgt voor Chinese primeur

De Chinese stond met haar rug tegen de muur, maar kwam toch tot haar beste tennis. Li werkte een matchpoint weg en kwam even later langszij. En tot grote vreugde van het publiek dwong ze na een intens kwartier zelfs een derde set af.

Daarin wisselden de kansen ongeveer per game, maar het was Li die de overwinning het eerst in zicht kreeg. Op 4-2 leverde ze echter haar opslag in, maar de Deense profiteerde niet en deed een game later hetzelfde. De 28-jarige Li bleef nu wel rustig en werd zo de eerste Chinese finaliste op een grand slam-toernooi.

Clijsters in vijf kwartier klaar

Clijsters bezorgde België die primeur in 2001 en staat in Melbourne nu in haar achtste grand slam-finale. En dat kostte de drievoudig winnares van de US Open minder moeite dan velen hadden verwacht. Clijsters had de Russin binnen vijf kwartier al op de knieën.

Zvonareva begon nogthans goed en brak de Vlaamse in de openingsgame. De nummer twee van de wereld, die op de laatste twee grand slams tot de finale reikte, verspeelde echter direct de voorsprong en werd vervolgens bij tijd en wijle overklast door Clijsters.

In het tweede bedrijf kreeg Zvonareva twee kansen om een break achterstand te repareren, maar nadat Clijsters die had weggewerkt, stoomde ze vlotjes door naar haar tweede finale ooit in Melbourne (in 2004 boog ze voor Justine Henin).

STER reclame