NOS NieuwsAangepast

Groen licht voor missie Kunduz

Een Kamermeerderheid steunt het kabinetsplan voor een nieuwe missie in Afghanistan.

Behalve op de steun van VVD, CDA en SGP kan het kabinet ook rekenen op GroenLinks, ChristenUnie en D66.

Gezamenlijk hebben deze partijen 79 zetels in de Tweede Kamer.

'Zware afweging'

Vooral het 'ja' van GroenLinks bleef lang onzeker. Fractievoorzitter Sap sprak van "een zware afweging".

Ze verwees naar de toezeggingen die het kabinet de afgelopen dagen heeft gedaan, en ze benadrukte dat die nagekomen moeten worden.

Sap gelooft erin dat de Nederlanders die naar de noordelijke provincie Kunduz gaan, kunnen bijdragen aan het trainen van agenten die het vertrouwen van de bevolking zullen krijgen. De GroenLinks-fractie telt één 'dissident': het Kamerlid Van Gent wijst de missie af.

Civiele karakter

Ook D66 en de ChristenUnie onderstreepten dat het kabinet toezeggingen heeft gedaan, onder meer over het civiele karakter van de missie. Ook zij kondigden aan dat zij het kabinet hieraan zullen houden.

Fractievoorzitter Rouvoet van de ChristenUnie zei dat zijn fractie eerder naar een 'nee' neigde, maar zich heeft laten overtuigen.

'Gouda en Kunduz'

Zoals verwacht bleven gedoogpartner PVV en de oppositiepartijen PvdA, SP en Partij voor de Dieren tegen de missie.

PVV-leider Wilders zei: "Eerst Gouda, dan Kunduz". PvdA-leider Cohen spreekt van een militaire missie en ziet daar niks in.

Het kabinet heeft meerdere toezeggingen gedaan om GroenLinks, ChristenUnie en D66 over de streep te trekken. Het stuurde daar woensdagmorgen een brief over aan de Kamer.

Lees hier een overzicht van de belangrijkste toezeggingen die het kabinet heeft gedaan.

Afspraken nakomen

Premier Rutte zei in het debat, na een oproep van Sap, dat hij er persoonlijk garant voor staat dat alle toezeggingen worden nagekomen. Hij beloofde open en eerlijk te communiceren over wat er tijdens de missie gebeurt, ook als er dingen niet goed gaan.

Hij zei ook dat er een moment kan komen dat hij voorstelt de missie te beëindigen. Dat kan gebeuren als de afspraken niet worden nagekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl