Nikki Haley (links) en Betsy DeVos AFP

Donald Trump heeft zijn eerste twee vrouwen benoemd op posten in zijn regering. Vanochtend wees hij Nikki Haley aan als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Nu heeft hij Betsy DeVos, een rijke Republikeinse die veel geld aan de partij heeft geschonken, gevraagd als minister van Onderwijs.

De 58-jarige DeVos was voorzitter van de Republikeinse partij in Michigan. Ze is voor een vrije schoolkeuze en wil het onderwijssysteem hervormen en minder bureaucratisch maken. DeVos steunde tijdens de campagne eerst Carly Fiorina en Jeb Bush en daarna Marco Rubio. Ze heeft zich nooit gunstig uitgelaten over Trump. 

DeVos is de oudere zuster van Erik Prince, de oprichter van het omstreden beveiligingsbedrijf Blackwater. Dat bedrijf wordt verantwoordelijk gehouden voor een bloedbad in Irak in 2007, waarbij veertien burgers omkwamen.

Mensen bij elkaar brengen

Ook de andere vrouw die Trump vandaag benoemde, de 44-jarige Nikki Haley, is nooit een fan van Trump geweest. Ze is de dochter van een Indiase migrant en kon de harde retoriek van Trump over migranten niet waarderen. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen sprak ze haar steun uit voor andere kandidaten. Trump zei bij de aankondiging van haar benoeming dat Haley goed is in het bij elkaar brengen van mensen.

Na de kandidaatstelling van Trump steunde ze hem wel, al ging het niet van harte. Ze zei geen fan te zijn van zowel Clinton als Trump.

Haley, die nu nog gouverneur van South Carolina is, heeft geen enkele ervaring op het gebied van buitenlandse politiek. 

Verder staat Trump volgens The New York Times op het punt aan te kondigen dat Ben Carson minister wordt van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. Deze gepensioneerde neurochirurg zou het eerste zwarte lid van Trumps regering worden. Hij deed zelf ook een gooi naar het presidentschap en stapte in maart uit de race.

STER reclame