ANP

PVV-leider Wilders heeft in zijn slotwoord tijdens het proces tegen hem betoogd dat hij de problemen in Nederland als politicus moet blijven benoemen. "Dat ik de vrijheid die ik nog heb, moet gebruiken om ons land te beschermen. Tegen de islam, het terrorisme, de migratie uit islamitische landen en ja, ook tegen het mega-Marokkanenprobleem dat Nederland kent."

"Ik mag niet zwijgen, ik moet erover spreken", vervolgde hij. "Dat is mijn plicht, ik ben politicus. Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden."

Wilders: wie me wil stoppen, moet me vermoorden

In de extra beveiligde rechtszaal in Schiphol sprak hij inhoudelijk over het proces, maar ook over de politiek en onvrede in de samenleving. Wilders zei dat hij niet alleen terechtstaat, maar dat zijn stem een stem is van velen. "Als u mij veroordeelt, veroordeelt u half Nederland."

Politiek correcte doctrines

Volgens de PVV-leider hebben steeds meer mensen behoefte aan politici die hen serieus nemen en die durven te spreken over gevoelige onderwerpen. "Wereldwijd is een beweging op gang gekomen die korte metten maakt met de politiek correcte doctrines van de elite en de aan hen onderhorige media", zei hij verwijzend naar de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Volgens de politicus is er wereldwijd een strijd van de elite tegen de bevolking aan de gang. "Die strijd zal door het volk gewonnen worden. Ook u hier, zal dat met dit proces niet kunnen keren."

Dit proces stinkt echt aan alle kanten. Het zou in Turkije of Iran, waar de oppositie ook voor de rechter wordt gesleept, niet misstaan.

Wilders tijdens zijn slotwoord in het proces

Ook uitte hij flinke kritiek aan het adres van premier Rutte. "Zijn optreden na afloop van de verkiezingsavond was een ware hetze, een heksenjacht." Het kabinet heeft volgens Wilders een sfeer gecreëerd waardoor het wel tot een proces moest komen.

Absurd

Hij noemde het proces verder absurd en politiek gemotiveerd. "Uw rechtbank wordt misbruikt voor een politieke afrekening met een politicus die men in de Tweede Kamer niet aankan. Dit proces stinkt echt aan alle kanten. Het zou in Turkije of Iran, waar de oppositie ook voor de rechter wordt gesleept, niet misstaan. Het is een aanfluiting voor onze rechtsstaat."

Hij benadrukte verder dat alles wat hij gezegd heeft ook in het verkiezingsprogramma van de PVV staat. Volgens hem laat het OM de context in het proces weg.

De PVV-leider zei dat vrijheid van meningsuiting de enige vrijheid is die hij nog heeft. "Ik weiger te geloven dat we vrijheid zomaar opgegeven, we zijn Nederlanders. Daarom spreken we nooit met meel in de mond. Ik zal dat nooit doen. Ik zal me door niemand de mond laten snoeren."

Wilders rondde na een klein half uur af. Aan het einde van het betoog vroeg hij de rechter om hem vrij te spreken: "Spreek mij vrij, spreek ons vrij".

'Wel lusten, niet lasten'

Internationaal was er veel aandacht voor de zitting. Het Openbaar Ministerie zei na Wilders' verklaring dat die "wel de lusten en niet de lasten" van het proces neemt. "Hij heeft niet de moeite genomen om vragen van het OM en van de rechter te beantwoorden", zei persofficier Alexandra Oswald.

Volledige verklaring Geert Wilders tijdens proces tegen hem

STER reclame