Premier Rutte en de Indonesische president Joko Widodo bij het Nationaal Paleis ANP

Premier Rutte heeft het parlement van Indonesië toegesproken.

Centraal in de boodschap van de minister-president stond de historie van beide landen. Hij gaf toe dat Nederland te lang te moeilijk heeft gedaan over het koloniale verleden, en dat we nu beginnen aan een normale verhouding die hartelijk en zakelijk is.

Rutte is de eerste Nederlandse premier ooit die een officiële toespraak in het Indonesische parlement heeft gehouden. Even daarvoor sprak Rutte met president Widodo. Hij had Rutte uitgenodigd op het presidentieel paleis voor een gesprek.

Kris

Rutte gaf Widodo daar een kris uit de grote 'Nusantara Collectie'. Dat is een roofgoedcollectie, bestaande uit 1500 voorwerpen, die aan Indonesië zal worden teruggegeven. Het Indonesische mes was een symbolische eerste teruggave.

Indonesië-correspondent Michel Maas: "Het enthousiasme dat er was in het presidentieel paleis werd niet helemaal gedeeld door het parlement. Er was maar een kleine afvaardiging aanwezig van zo’n 10 tot 20 procent van de parlementariërs. Maar die waren wel vol aandacht voor zijn speech." 

Volgens Maas is het parlement meestal vrij leeg. Er wordt gezegd dat de parlementariërs alleen hun presentiegeld opstrijken en dat in de stad gaan uitgeven.

Ook wees Rutte er in zijn speech op dat Nederland en Indonesië met dezelfde uitdagingen te maken hebben, zoals de strijd tegen terrorisme en de opwarming van de aarde.

Op zijn Facebookpagina schrijft hij: "De uitnodiging om te spreken ervaar ik als een waardevolle en eervolle bezegeling van de sterke banden tussen twee trotse landen. Het is een eer als minister-president en een eer als zoon." 

Jappenkamp

Ruttes ouders woonden voordat hij geboren werd lange tijd in Indonesië. Zijn vader zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een jappenkamp. Honderdduizenden Nederlanders hebben een Indonesische familiegeschiedenis.

"In mijn speech heb ik verteld dat ik tijdens de voorbereiding van de toespraak veel teruggedacht heb aan de verhalen van mijn vader. Zijn persoonlijke levensgeschiedenis, en daarmee de mijne, zijn voor altijd verbonden met Indonesië", aldus Rutte.

De premier was met 110 bedrijven op handelsmissie in Indonesië. Die hebben tot dusver contracten gesloten ter waarde van meer dan 100 miljoen euro.

Inmiddels is Rutte met de hele delegatie onderweg naar Singapore.

STER reclame