Boris Becker
NOS SportAangepast

Nederlaag Djokovic bezorgde Becker slapeloze nacht

De nederlaag van Novak Djokovic in de eindstrijd van de ATP World Tour Finals is zijn coach Boris Becker niet in de koude kleren gaan zitten. Het verlies was volgens de oud-toptennisser het resultaat van een halfjaar vol met onzekerheden.

"We zijn teleurgesteld, gefrustreerd en we hebben er slecht van geslapen", vertelt Becker in gesprek met CNN. "Maar alle credits voor Andy Murray, die een fantastisch jaar achter de rug heeft."

Murray vloert Djokovic en is 's werelds beste

Rod Laver

De eerste helft van 2016 verliep nog wel uitmuntend voor Djokovic, die door zijn overwinning op Roland Garros alle vier grand slams tegelijkertijd in bezit kreeg. Een ongekende prestatie, die Rod Laver in 1969 voor laatst had neergezet.

"Daarna kwam er twijfel bij Novak. Hij moest nieuwe doelen gaan stellen", legt Becker uit. "Hij stelde teleur op Wimbledon en de Olympische Spelen en dan komt ook ineens Murray om de hoek kijken. En de nummer-één-positie kwam op het spel te staan."

Novak Djokovic en Boris Becker overleggen tijdens een training op de Australian Open

De Duitser heeft een verklaring waarom Djokovic niet kon anticiperen op de opmars van de Schot. "Novak miste op een gegeven moment een rivaal, die hij altijd in Federer en Nadal had. Murray was namelijk altijd de nummer vier van het gezelschap, maar hij speelt nu als nooit tevoren."

"Dus je kunt ook zeggen dat die nederlaag goed is geweest om Novak weer hongerig te maken", aldus Becker.

De teleurstellende periode, Djokovic won in augustus zijn laatste toernooi, zette ook de samenwerking tussen Becker en Djokovic onder druk. "Absoluut", beaamt Becker. De coach moest bovendien accepteren dat zijn pupil om mentale redenen zijn heil zocht bij een spiritueel begeleider.

"Het coachingsteam stond een beetje met de rug tegen de muur. Novak wilde meer tijd doorbrengen met zijn familie, wat hij overigens absoluut verdiend had, maar wij wisten even niet hoe hiermee om te gaan."

Zo zagen we Novak Djokovic dit jaar af en toe op de tennisbaan: mediterend tijdens een wedstrijd

Toekomst Becker en Djokovic

Desondanks hoopt Becker zijn samenwerking met de Serviër voort te zetten. "Normaal gesproken evalueren we het seizoen voor de start van de World Tour Finals, maar door alle hectiek zijn we daar nog niet aan toegekomen. We gaan dat deze week doen."

Aan de ambities van de Duitser zal het niet liggen. Hij vindt dat Djokovic met twaalf grandslamtitels nog niet zijn maximum heeft bereikt. "Novak is nog twee titels verwijderd van Nadal en Sampras en vijf van Federer. Theoretisch moet dit ook voor Novak mogelijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl