Trump bij het verlaten van de redactie van The New York Times
NOS NieuwsAangepast

Trump kijkt 'met open blik' naar klimaatverdrag Parijs

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump zegt in een interview met The New York Times dat hij het internationale klimaatverdrag dat vorig jaar in Parijs werd gesloten, met "een open blik" zal bekijken.

Ook zegt hij dat er "enig verband" is tussen menselijke activiteit en de opwarming van de aarde. Dat is een heel ander geluid dan hij de afgelopen jaren liet horen.

Op de vraag van The New York Times of de VS zich zal terugtrekken, zei hij: "Ik zal er heel zorgvuldig en met een open instelling naar kijken". Twee leden van zijn campagneteam zeiden tegen persbureau Reuters dat deze opmerkingen hen volledig hebben verrast.

Complot

In 2012 noemde Trump de rapporten over de opwarming van de aarde als gevolg van menselijke activiteit een Chinees complot, bedoeld om de concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven te ondermijnen.

Tijdens de verkiezingscampagne noemde hij klimaatverandering nog een leugen. Twee weken geleden zei een bron uit zijn campagneteam dat de VS zich onder Trump zo snel mogelijk uit het akkoord van Parijs zal terugtrekken.

Wereldwijd is daar dan ook grote zorg over. Onder anderen de Chinese president Xi, de Franse president Hollande en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban riepen Trump op de afspraken na te komen.

In het klimaatverdrag van Parijs hebben tweehonderd landen afgesproken dat ze de opwarming van de aarde door uitstoot van broeikasgassen tot 2 graden Celsius willen beperken. Dit om de stijging van de zeespiegel te beperken, overstromingen en hittegolven tegen te gaan en het uitsterven van planten en diersoorten te voorkomen.

Waterboarding

In het interview met The New York Times kwam Trump ook terug op andere omstreden standpunten. Zo zei hij tijdens de campagne dat hij waterboarding wil toestaan bij het verhoren van terreurverdachten. Deze martelmethode werd onder president Obama juist afgeschaft. Tegen de krant zei Trump dat hij er na een gesprek met een gepensioneerde generaal van de mariniers, James Mattis, toch niet voor is.

Mattis vindt de methode niet bruikbaar. "Geef me een pakje sigaretten en een paar biertjes en ik doe het beter", zou hij tegen Trump hebben gezegd. "Ik was daar zeer van onder de indruk", zegt Trump.

Clinton

Gisteren werd al bekend dat Trump geen speciale aanklager zal aanstellen om Hillary Clinton te vervolgen. Clinton gebruikte een privé-server voor e-mails die zij als minister van Buitenlandse Zaken verstuurde en ontving. Topgeheimen hadden zo in verkeerde handen kunnen vallen.

Tegen The New York Times zei hij dat hij ook niet van plan is een onderzoek naar fraude bij de Clinton Foundation te beginnen. Tijdens de campagne noemde hij Clinton steeds "oneerlijke Hillary" en scandeerde zijn aanhang voortdurend dat ze moest worden opgesloten.

De koerswijziging kwam hem meteen op een sneer van Breitbart News te staan. "Belofte gebroken. Trump wil e-mail-beschuldigingen tegen Clinton niet doorzetten", kopte de rechtse nieuwswebsite.

Protest tegen de benoeming van Steve Bannon, die racistisch zou zijn, tot adviseur van Trump

Trump gebruikte het interview ook om afstand te nemen van de racisten, antisemieten en neonazi's onder zijn aanhangers. "Ik wil niets met hen te maken hebben en verwerp hun ideeën", zei hij.

Over het buitenlands beleid was hij een stuk minder concreet. "Ik zou graag degene zijn die vrede sticht tussen Israël en de Palestijnen", zei hij, zonder in te gaan op de vraag hoe hij dat wil doen.

Hetzelfde geldt voor de vraag hoe hij een einde wil maken aan de oorlog in Syrië. Hij zei alleen dat hij daar duidelijke ideeën over heeft.

Juweel

Aan het urenlange interview met The New York Times gingen lange en moeizame onderhandelingen vooraf. Trump vindt dat de krant hem tijdens de campagne te hard heeft aangepakt. In het interview prees hij de krant als een "juweel" voor de VS en de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl