"Waar blijft de tijd?", vraagt Rob Rensenbrink zich af als hij kijkt naar foto's van de laatste interland van Johan Cruijff. Achttien foto's van de wedstrijd tussen Nederland en België op 26 oktober 1977 zijn teruggevonden en worden nu tentoongesteld in boekhandel Jimmink in Amsterdam.

Teruggevonden foto's van laatste interland Johan Cruijff

Dat de foto's bijna veertig jaar later tot een expositie leiden, had fotograaf Ton den Haan ook niet kunnen denken. "Ik had het misschien een beetje onderschat, maar ik had ze ook dertig jaar niet gezien."

'De gouden tijd van de voetbalfotograaf'

"Die wedstrijd was bijna onmogelijk om te fotograferen", weet hij nog wel. "Het was mistig en donker, foto's maken van beweging was heel moeilijk. Maar als ik het nu zie, valt het me reuze mee." 

Voetbalhistoricus Matty Verkamman noemt de collectie "een verloren paradijs dat tot leven komt". Hij ziet aan de foto's ook het verschil met de tegenwoordige tijd. "Fotografen hadden in die periode veel meer bewegingsvrijheid."

Op een van de foto's staat een andere fotograaf op twee meter afstand van Cruijff toe te kijken als hij een balletje hooghoudt. "Ik heb de gouden tijd gemaakt", zegt Den Haan.

'Rensenbrink, tegen de paal!' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Eregast bij de opening van de expositie is Rob Rensenbrink. De linksbuiten die Oranje bijna wereldkampioen maakte in 1978 - kort voor het einde van de reguliere speeltijd, bij een 1-1 stand, schoot hij tegen de paal - lijdt aan een spierziekte. "Maar qua gezondheid gaat het prima", zegt hij. Veel weet hij niet meer van de wedstrijd tegen de Belgen. "Was het 1-0 of 2-0? Zoiets herinner ik me." 

De kwalificatiewedstrijd tegen de Belgen (1-0) zou de laatste interland van Cruijff blijken te zijn, aan het WK in 1978 deed hij niet mee. "Ik weet nog steeds niet waarom", zegt Rensenbrink. "Van Van Hanegem kan ik het me nog wel voorstellen, die werd door bondscoach Ernst Happel op de bank gezet. Maar van Cruijff hoorde ik alleen maar de verhalen."

"Ik ben hem na 1978 nooit meer tegengekomen. Vriendschappen tussen spelers verwateren na een tijd. Ik speelde in België bij Anderlecht en hij in Barcelona, wat heb je dan met elkaar?"

STER reclame