EPA / Bewerking: NOS
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 23 november: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Vanochtend kan er in het zuidwesten wat regen vallen. De rest van de ochtend wordt het droog, maar wel bewolkt. In de loop van de middag klaart het overal op. Het wordt vandaag ongeveer 11 graden.

Wat heb je gemist?

In talkshow Pauw vertelde oud-presentatrice en politica Sylvana Simons over de impact van een filmpje waarin ze wordt bedreigd. Ze vindt het vooral vervelend voor haar kinderen. "Als moeder is het hartverscheurend om je kinderen verdrietig te zien uit machteloosheid."

Simons krijgt sinds gisteren beveiliging. Dat is volgens haar een enorme inbreuk op haar bewegingsruimte. "Ik kan heel veel dingen niet meer zo spontaan doen als ik ze kon doen."

Pauw
Sylvana Simons bij Pauw

Twee kopstukken van het Rode Khmer-regime, dat tussen 1975 en 1979 een schrikbewind voerde in Cambodja, zijn in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot levenslang. Khieu Samphan en Nuon Chea worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid.

Het tweetal diende onder de Rhode Khmer-leider Pol Pot. In de periode dat hij aan de macht was kwamen in Cambodja zo'n 1,7 miljoen mensen om door marteling, honger, uitputting en massa-executies. Samphan en Chea kregen in 2014 ook al eens levenslang en hoorden hun vonnis uiterlijk onbewogen aan.

EPA
Nuon Chea, beter bekend als Broeder Nummer 2, in de rechtszaal

Lufthansa-piloten mogen staken

Vandaag en morgen worden honderden vluchten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa geschrapt omdat piloten staken. De staking werd gisteren al aangekondigd, maar Lufthansa probeerde die via een kort geding nog te voorkomen. De rechtbank in Frankfurt oordeelde echter dat de piloten hun werk gewoon mogen neerleggen.

De Lufthansa-medewerkers willen een flinke salarisverhoging, maar daar wil de luchtvaartmaatschappij vooralsnog niet aan meewerken. De verwachting is dat bijna 900 van de 3000 vluchten niet doorgaan.

EPA
Lufthansa-toestellen in Düsseldorf

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC zijn het eens over een nieuw vredesakkoord. Morgen zetten beide partijen in de hoofdstad Bogota een handtekening onder het aangepaste verdrag.

Het vorige akkoord werd bij een referendum weggestemd door de Colombiaanse bevolking. Die vond het verdrag te gunstig uitpakken voor de FARC. Daarom zijn in dit akkoord wat aanpassingen gedaan, al zijn het er niet veel. Als het verdrag is goedgekeurd door het congres begint de ontwapening van de guerrillabeweging.

AFP
De Colombiaanse president Santos en FARC-leider Jimenez schudden elkaar de hand bij het akkoord in september

Verder vandaag:

Het slotwoord in het proces tegen Geert Wilders. De PVV-leider liet deze week weten dat hij toch gebruik maakt van zijn recht op het laatste woord in de rechtszaal. Het Openbaar Ministerie heeft 5000 euro geëist tegen Wilders vanwege het aanzetten tot haat. De PVV-leider spreekt van een "proces tegen de vrijheid van meningsuiting". Op 9 december doet de rechtbank uitspraak.

Tussen Utrecht-Den Haag Centraal en Nijmegen-Schiphol Airport rijden vanochtend minder treinen. Dat komt doordat de NS minder treinen kan inzetten vanwege de slijtage door het herfstweer. Ook morgen rijden er minder treinen.

Verder debatteert de Tweede Kamer over het boerkaverbod. Het voorstel is om een wettelijk verbod in te stellen op het dragen van kleding die het gezicht bedekt of onherkenbaar maakt in de openbare ruimte. Zo'n verbod zou dan gelden voor scholen, universiteiten, het openbaar vervoer en ziekenhuizen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl