De terugkeer van Fernando Torres bij Atlético Madrid

Een kille januaridag in Madrid. 2015. Duizenden en duizenden fans van Atlético verzamelen zich voor het Estadio Vicente Calderón. Gevoetbald wordt er niet, wel wordt een kind van de club als held onthaald: Fernando Torres is terug.

De liefde van de Atlético-fans voor Torres zit diep. Het is niet alleen de terugkeer van een kind van de club, de socios weten als geen ander dat de huidige plaats van Atlético in het Europese topvoetbal te danken is aan El Niño, zoals de bijnaam van Torres luidt.

Daarvoor moeten we terug naar de zomer van 2007. De zomer dat Torres voor 38 miljoen euro door Atlético wordt verkocht aan Liverpool. Dat betekent de opmaat voor meer financiële armslag en een aanval op de gevestigde orde in Spanje.

'Twee jaar in de hel'

Op dat moment is Atlético bezig aan de beklimming uit een diep dal. De erfenis van de megalomane voorzitter Jesús Gil y Gil drukt zwaar. Gil laat de club in 2003 achter met grote schulden. Schandalen beheersen de club. Gil sluist als burgemeester van Marbella gemeenschapsgeld door naar zijn voetbalspeeltje.

Trainers worden onder het bewind van Gil aan de lopende band ontslagen. Spelers komen en gaan, in groten getale. En nog erger: Atlético degradeert zelfs. De jaren 2000 tot en met 2002 worden daarom dos años en el infierno genoemd, de twee jaar in de hel. 

Fernando Torres wordt in 2007 door coach Rafael Benitez gepresenteerd bij Liverpool EPA

In die turbulentie ontwikkelt zich een supertalent: Fernando Torres. Hij debuteert in 2001 als 17-jarige in het rood-wit-blauw als Atlético op het tweede niveau in Spanje speelt. Torres is dan al een paar jaar jeugdspeler bij Atlético, de club waarvoor hij de liefde heeft geërfd van zijn opa.

Als Atlético is teruggekeerd op het hoogste niveau, rijst de ster van Torres razendsnel. Barcelona en Real Madrid willen de veel scorende aanvaller maar wat graag inlijven, maar Torres blijft zijn jeugdliefde trouw.

Als de Engelse ponden met miljoenen tegelijk om de hoek komen, kan Torres niet anders dan met pijn in zijn hart vertrekken. In 2007 wordt het Liverpool en Torres brengt 38 miljoen euro in het noodlijdende laatje van Atlético.

Terwijl Torres in Engeland uitgroeit tot een internationale vedette, gaat Atlético-voorzitter Enrique Cerezo verstandig om met de enorme transferopbrengst. Diego Forlan en Sergio Agüero vormen een gevreesd spitsenkoppel in het Vicente Calderón, Diego Costa breekt door en Radamel Falcao maakt indruk. Op hun beurt ook weer spelers die bij doorverkoop tientallen miljoenen opbrengen.

De Torres van toen is niet de Torres van nu. 32 jaar is hij inmiddels en lang niet altijd basisspeler meer. Intussen is Antoine Griezmann de grote vedette. Maar Torres zit voor altijd in de harten van de Atlético-fans, want zij weten dat hun club vooral dankzij hem uit kon groeien tot de club zoals die nu is: een Europese topclub.

Fernando Torres speelde in 2004 samen met zijn huidige coach Diego Simeone AFP

Simeone architect van het moderne Atlético

"De club wordt anders geleid door Enrique Cerezo en Miguel Angel Gil sinds de dood van de vader van de laatste, Jesús Gil", zegt Manuel Esteban. Hij is chef-redacteur bij de sportkrant AS, Atlético-supporter en schreef boeken over de club.

"De club heeft nu een record van bijna 100.000 socio’s en verwacht dit seizoen inkomsten van 261 miljoen euro. Dat was tot voor kort ondenkbaar. De schuld aan de belastingdienst was meer dan 200 miljoen euro, nu worden de laatste 30 miljoen afgelost."

Esteban onderkent het belang van de transfer van Torres, maar geeft de credits voor het huidige Atlético aan de huidige coach Diego Simeone. "Híj is het die de grote lijnen, de politiek bepaalt, want door de successen onder hem is Atlético minder afhankelijk geworden."

"Voorheen dacht Atlético alleen maar aan het verkopen van spelers om het hoofd boven water te houden Nu probeert de club koste wat het kost zijn sterren te behouden, zoals nu Griezmann, Koke en Oblak, met hoge verkoopclausules."

Prijzen Atlético sinds transfer Fernando Torres (2007)

JaarPrijs
2010UEFA Europa League, UEFA Super Cup
2012UEFA Europa League, UEFA Super Cup
2013Copa del Rey
2014Landskampioen, Supercup Spanje

STER reclame