Gerard Reve
NOS NieuwsAangepast

Het mysterieuze blauwe pakketje van Boudewijn Büch en Gerard Reve

In 1985 leverde Boudewijn Büch een verzegeld blauw pakketje af bij de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Op het pakket stond geschreven "tapes van het interview Reve/Büch, niet te openen zonder toestemming Büch".

Jaren later overleed Büch, op 23 november 2002. Zonder aan de universiteit te laten weten wat er met het pakketje moest gebeuren.

Het blauwe pakketje van Boudewijn Büch

De universiteit heeft het blauwe pakketje sindsdien af en toe tijdens colleges laten zien, maar nooit geopend. Totdat Eva Rovers langskwam. Rovers schreef een biografie over Boudewijn Büch en wilde weten of er wel echt tapes in zaten met het spraakmakende interview uit 1983.

Ophef

Dat interview met Reve deed destijds veel stof opwaaien. Büch interviewde de schrijver samen met Mark Blaise voor Het Parool. De bedoeling was dat een paar dagen later een fragment van een uur op de radio te beluisteren zou zijn, maar de uitgeschreven fragmenten in Het Parool leverden zoveel ophef op, dat het gesprek nooit is uitgezonden.

Boudewijn Büch in 1995

Reve zei in het interview onder meer dat collega-schrijvers Harry Mulisch en Jan Wolkers naar een concentratiekamp moesten. Ook liet hij zich heel negatief uit over migranten. De hoofdredacteur van Het Parool moest na publicatie diep door het stof en bood zijn excuses aan bij de lezers. Ook Reve reageerde woedend en zei dat zijn uitspraken uit hun verband waren getrokken.

Theatraal

Volgens conservator Klaas van den Hoek van de UvA had Büch er op een gegeven moment zelf genoeg van en besloot hij het pakketje naar de universiteitsbibliotheek te brengen. "Dat had ook iets theatraals, zoals Büch dat zo goed kon", zei Van den Hoek in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Volgens Van den Hoek gaat het om een prachtig interview waarin de schrijver "op zijn eigen onnavolgbare wijze vertelt over zijn schrijverschap, zijn homoseksualiteit en zijn verhouding tot de Rooms-Katholieke Kerk".

Biografe Rovers wilde het gesprek graag beluisteren om te kijken of de uitspraken van Reve inderdaad uit zijn verband waren getrokken. Of dat zo is, weten we later vandaag, na de presentatie van de inhoud van het verzegelde pakketje in de bibliotheek van de UvA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl