Staking Lufthansa treft ruim 200.000 mensen

Aangepast
EPA

Ruim 1800 vluchten van Lufthansa gaan vandaag en morgen niet door omdat de piloten staken. Volgens de luchtvaartmaatschappij zijn ruim 200.000 passagiers hierdoor gedupeerd.

De staking werd gisteren al aangekondigd, maar de directie van de Duitse luchtvaartmaatschappij had een kort geding aangespannen om hem te verbieden. De rechtbank in Frankfurt oordeelde dat de piloten het werk mogen neerleggen. 

Direct na de uitspraak kondigde pilotenvakbond Vereinigung Cockpit aan dat er ook morgen gestaakt wordt en inmiddels is bekend dat de piloten ook vrijdag het werk neerleggen.

Vandaag vallen 876 van de 3000 vluchten uit, waardoor 100.000 mensen gedupeerd zijn. Lufthansa denkt dat morgen 912 van de 3000 geschrapt moeten worden door de staking. Dan gaat het om 115.000 passagiers. Wat de gevolgen zijn op vrijdag, is nog niet bekend.

Wat Schiphol betreft, zijn alle achttien vluchten vandaag geschrapt. Het gaat om lijnvluchten van en naar Frankfurt en München. Volgens Schiphol zijn de gedupeerde reizigers vooraf door Lufthansa geïnformeerd; ze hebben de mogelijkheid gekregen om hun vlucht om te boeken.

Veertiende staking

De vakbond wil een salarisverhoging van 22 procent over de periode 2012-2017. Volgens de bond is dat minder dan bonden in andere sectoren in dezelfde periode hebben gevraagd.

Lufthansa heeft geen begrip voor de staking. Volgens de chef personeelszaken gaan de looneisen van de piloten veel verder dan wat het andere personeel er de afgelopen jaren bij heeft gekregen.

Het is sinds april 2014, toen de cao-onderhandelingen vastliepen, de veertiende keer dat de Lufthansa-piloten het werk neerleggen. 

STER Reclame