AFP
NOS NieuwsAangepast

Hitlergroet voor Trump, burgerrechtengroepen willen actie

"Heil Trump, heil aan ons volk, heil aan de overwinning." Dat riep de leider van de Amerikaans-nationalistische alt-right-beweging in Washington, blijkt uit een video van The Atlantic. Burgerrechtengroepen oefenen steeds meer druk uit op Donald Trump om afstand te nemen van deze beweging, die geleid wordt door Richard Spencer.

De nationalistische groep, met onder meer neonazi's en antisemieten in hun gelederen, hield dit weekend een bijeenkomst. Het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum sloeg daarop alarm over de "haatspeech" die dit weekend op de bijeenkomst werd gehouden. Aanwezigen deden antisemitische uitspraken en spraken over superioriteit van blanken. "De Holocaust begon niet met met moorden. Het begon met woorden", zei het museum in een verklaring.

Ook de kritiek op Trump groeit. Groeperingen in de VS willen dat hij afstand neemt van de alt-right-beweging. Trump kreeg al veel kritiek omdat hij Steve Bannon als zijn belangrijkste strategische adviseur heeft benoemd. Hij was eerder de baas van een website die gelinkt wordt aan alt-right.

Andere critici zeggen dat Trump met zijn uitspraken extreem-rechts in de kaart heeft gespeeld. Verschillende Amerikaanse anti-racismegroeperingen zeggen tegen de New York Times dat Trump iets moet doen om zich te distantiëren van alt-right.

Excuses

Het transitieteam van Trump heeft gezegd dat hij "de leider is van alle Amerikanen. Hij neemt afstand van iedere vorm van racisme".

Het nationalistische feestje vond plaats in een Italiaans restaurant in Washington. Dat restaurant zegt dat de nationalistische groep op het laatste moment onder een andere naam heeft gereserveerd. Het restaurant heeft al excuses aangeboden en beloofd 10.000 dollar te doneren aan een joodse burgerrechtenbeweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl