ANP
NOS Nieuws

Staat en NAM: geen vergoeding zonder bewijs psychisch letsel

Zowel de Staat als de NAM zegt dat inwoners in het aardbevingsgebied onvoldoende duidelijk hebben gemaakt waarom ze recht hebben op een schadevergoeding. Voor de rechter in Assen dient vandaag een zaak van 127 Groningers die zeggen dat ze psychisch letsel hebben opgelopen.

De Staat en de NAM zeiden in de rechtszaal dat de klagers geen bewijs leveren; een arts of psychiater zou moeten aantonen dat sprake is van psychisch letsel, bericht RTV Noord.

Bovendien zegt de NAM dat de eisers in deze zaak niet allemaal hetzelfde kunnen eisen, omdat ze niet dezelfde problemen hebben. "De omschrijvingen van individuele gevallen zijn te algemeen. Het gaat om onvrede over de schade-afhandeling en zorgen over de veiligheid. In de Nederlandse wet staat nou eenmaal dat onvrede en zorgen geen recht geven op smartengeld", zei advocaat Jan de Bie Leuveling Tjeenk.

'Geen acuut levensgevaar'

De advocaat van de Staat zei dat er tot nu toe alleen schade is aan huizen. "Van acuut levensgevaar is volgens het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens nog geen sprake."

Advocaat Karlijn Teuben benadrukt in haar pleidooi dat de Groningers ook voordelen hebben van de aardgaswinning, omdat er een bedrag van meer dan 1 miljard euro is vrijgemaakt voor het winningsgebied.

Teuben liet verder weten dat voor het afhandeling van de schade het Centrum Veilig Wonen in het leven is het geroepen. Als inwoners niet tevreden zijn over de afhandeling, kunnen ze terecht bij een onafhankelijke raadsman of een arbiter. Als er dan niet uitkomen, kunnen ze naar de rechter. "Maar ik wil benadrukken dat in de meerderheid van de schadeafhandeling de afwikkeling goed gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl