AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump laat vervolging Clinton varen

Donald Trump wil Hillary Clinton toch niet laten vervolgen voor het gebruik van haar privémail toen Clinton minister van Buitenlandse Zaken was. Daarmee breekt de nieuw gekozen president van de Verenigde Staten een verkiezingsbelofte. In de campagne zei Trump dat hij een speciale aanklager zou benoemen die Clintons mailgedrag zou onderzoeken.

Daar lijkt het dus niet van te komen. Trumps adviseur Kellyanne Conway, die ook zijn campagnemanager was, zegt dat Trump nu over veel dingen nadenkt. "En dingen die rieken naar de campagne, horen daar niet bij", zei Conway bij MSNBC.

Ze denkt ook niet dat Republikeinse parlementariërs tot vervolging van Clinton zullen besluiten. "Als de gekozen president, die ook de leider is van de partij, nog voor zijn inauguratie zegt dat hij niet tot vervolging wil overgaan, is dat een zeer sterk signaal."

'Wil vooruit'

Trump zegt zelf dat de optie van vervolging niet helemaal van tafel is, maar voegt daar gelijk aan toe dat hij Hillary Clinton niet wil beschadigen. "Ik wil vooruit", aldus Trump tegen The New York Times.

Conway zei op tv verder dat het "misschien een goede zaak" zou zijn als Trump kan helpen om Clinton er weer bovenop te helpen.

Trump lanceerde zijn plan voor de vervolging van Clinton in het tweede debat met haar, op 9 oktober in St. Louis. De Republikein lag toen zelf zwaar onder vuur, omdat daags daarvoor de 'Grab 'm by the pussy'-video was uitgelekt.

Achtervolgd

De zaak rond de privémails heeft Clinton de hele campagne achtervolgd. Volgens de FBI was ze "buitengewoon onvoorzichtig" door tienduizenden berichten vanaf een eigen account te versturen. Sommige berichten bleken geheime informatie te bevatten. Clinton heeft voor de zaak herhaaldelijk excuses aangeboden, maar aanhangers van Trump vonden dat niet genoeg en wilden dat ze achter de tralies verdween ("Lock her up!"). Clintons mailgedrag was volgens hen symbolisch voor een elite die zich niets aantrekt van regels.

Na zijn verkiezingsoverwinning op 8 november heeft Trump nauwelijks meer iets over zijn Democratische tegenkandidaat gezegd. "Ik wil me eerst storten op gezondheidszorg, banen, grenscontroles en belastinghervormingen", zei hij vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl