1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP / Bewerking NOS
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van moord op Jo Cox ontkent en weigert mee te werken

De hoofdverdachte van de moord op de Britse parlementariër Jo Cox weigert mee te werken aan zijn verdediging. Dat bleek tijdens de zitting in het gerechtsgebouw de Old Bailey in Londen. De 53-jarige werkloze tuinman Thomas Mair ontkent dat hij Cox heeft omgebracht en dat hij de moordwapens in zijn bezit had.

Labour-parlementariër Jo Cox werd een week voor het brexit-referendum van afgelopen zomer op straat in koelen bloede gedood. De moord is op camerabeelden vastgelegd, zo bleek op de zitting.

Cox werd één keer in haar borst en twee keer in haar hoofd geschoten. Daarna werd ze ook nog vijftien keer met een mes gestoken. Vervolgens stak de dader een 77-jarige man in zijn maag die Cox wilde helpen. De gepensioneerde man overleefde de aanval.

Zwijgen

Mair is niet van plan om bewijs voor zijn onschuld aan te leveren in zijn verdediging. Ook weigerde hij als getuige naar de rechtszaal te komen. Mair heeft tijdens de 3,5 uur aan verhoren niets gezegd, laat de politie weten.

Ook bij de eerste zitting van afgelopen zomer, zei hij niets. Toen hem werd gevraagd of hij zijn naam wilde bevestigen riep hij: "Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië." Vervolgens bleef hij die woorden herhalen.

De officier van justitie zei dat er overtuigend bewijs is dat Mair de moordenaar is. Hij sprak van een wrede en laffe moord. De rechtszaak gaat binnenkort verder.

AFP
Kaarsjes om Jo Cox te herdenken voor het Palace of Westminster in Londen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl