AFP

Zolang Donald John Trump nog niet zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, is zijn Trump Tower in New York zijn zetel van macht. Sinds zijn overwinning op 8 november ontvangt hij hier naaste adviseurs zoals zijn vice-president Mike Pence, potentiële ministers, stafchefs en andere grote spelers uit de Amerikaanse samenleving.

Aankomend Vice-president Mike Pence op weg naar de lift in de Trump Tower Reuters

Vooral de afgelopen dagen werd het druk. Hieronder een blik in de lobby van de Trump Tower. Wie zien we en waarom zijn ze daar?   

Oud-gouverneur van Texas Rick Perry was een van de kandidaten voor de Republikeinse nominatie, tot hij het aflegde tegen Trump in de voorverkiezingen. Er wordt gefluisterd dat hij minister van Energie, Landbouw of Defensie kan worden. 

Oud-gouverneur Rick Perry op weg naar een bespreking met Donald Trump Reuters

Oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich was een trouw aanhanger tijdens de campagne, al uitte hij zich enkele keren kritisch over de toon en stijl van Trump. Nu komt deze invloedrijke Republikein maar wat graag even langs in Trump Tower.

Reuters

Soms levert dat nieuws op over een nominatie voor een post. Soms zijn het ontmoetingen met bezorgde mensen, zoals de burgemeester van New York die de twijfels van zijn stad komt overbrengen over mogelijk streng nieuw beleid als Trump aantreedt als president. 

Burgemeester De Blasio van New York verlaat de Trump Tower na een gesprek met de aankomend president Reuters

En soms zijn het ontmoetingen waarin Trump harde woorden spreekt, zoals een bijeenkomst met kopstukken van de Amerikaanse media die er flink van langs kregen. 

CNN-anchors Wolf Blitzer (midden) en Lester Holt kunnen weer lachen nadat ze er flink van langs kregen tijdens een ontmoeting tussen Trump en de ‘mainstream media’ Reuters

In een rijtje invloedrijke mensen, mag zij niet ontbreken: campagnestrateeg en naaste adviseur van Trump: Kellyanne Conway. Ze bepaalde lange tijd wat mensen in Trump zien, nu bepaalt ze mede wat Trump in mensen ziet. En ze bepaalt in de lobby welk beeld journalisten krijgen van de mensen die bij Trump op bezoek komen.

Kellyanne Conway in gesprek met verslaggevers in de lobby Reuters

Maar niet alleen leiders en hoge bazen komen in de Trump Tower. Zo mag af en toe ook een mindere god langskomen, zoals de originele ‘naked cowboy’ van New York, Robert Burke. Zijn voorkeur stak hij ook voor de verkiezingen niet onder stoelen of banken. 

De 'naked cowboy' speelt normaal op Times Square, maar nu in de lobby van de Trump Tower Reuters

Je zou bijna vergeten dat de Trump Tower aan Fifth Avenue ook nog gewoon voor winkelend publiek toegankelijk is. Al zijn de spulletjes er vanzelfsprekend wel wat aan de prijs.

Een vrouw met een tasje van een winkel in de Trump Tower op de winkelstraat Fifth Avenue Reuters

Is iedereen dan welkom? Nee, zij mogen niet naar binnen: de tegenstanders van Trump die op dagelijkse basis voor de deur staan te demonstreren.

Demonstranten op Fifth Avenue demonstreren tegen Donald Trump Reuters

STER reclame