ANP

Belangenorganisaties ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen roepen het kabinet op om de nieuwe wet voor zelfstandigen niet uit te stellen, maar helemaal van tafel te halen.

De wet die bedoeld is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, brengt veel zelfstandigen in de problemen.

Vrijdag liet het kabinet weten dat er voorlopig niet gehandhaafd wordt op de wet, na berichten dat tienduizenden zzp'ers onbedoeld opdrachten misliepen. Maar ook na deze bekendmaking blijven bedrijven huiverig om zzp'ers in te huren.

De organisaties zeggen nu dat het uitstel van de wet en de aanpassingen die het kabinet wil doorvoeren niet ver genoeg gaan. Volgens de organisaties is het niet van deze tijd dat een zelfstandige moet aantonen dat hij geen werknemer is. Dit is wel het uitgangspunt van de nieuwe wet.

Ze stellen dat het beter zou zijn om zelfstandigen zelf een plek te geven in de wet. De organisaties doen een aantal voorstellen voor hoe zelfstandigen zelf gedefinieerd zouden moeten worden, aan de hand van hoe onafhankelijk zij hun werk kunnen doen, en welke bescherming ze genieten tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

STER reclame