NOS NieuwsAangepast

Balkenende oefende druk uit voor arrestatie Taylor

Door buitenlandredacteur Esther Bootsma

Premier Balkenende oefende in oktober 2003 persoonlijk druk uit op de Nigeriaanse president Obasanjo om de Liberiaanse ex-president Charles Taylor uit te leveren. Dit staat in een Amerikaans ambtsbericht dat de NOS van WikiLeaks heeft gekregen.

Balkenende benaderde de Nigeriaanse president in een aparte ontmoeting tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Nederlandse regering was teleurgesteld dat andere EU-landen nauwelijks belangstelling hadden voor de kwestie-Taylor.

Charles Taylor was twee maanden daarvoor onder grote druk afgetreden als president van Liberia en gevlucht naar Nigeria. Daar had hij asiel gekregen, ondanks een aanklacht tegen hem wegens oorlogsmisdaden in Sierra Leone. "Obasanjo gaf toe dat Taylor uiteindelijk terecht moet staan. Maar de Nigeriaanse president zei ook dat het negatief zou uitpakken voor het vredesproces in Liberia, als hij op dat moment Taylor zou dwingen."

Teleurgesteld

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken was blij met dit antwoord, want het had verwacht dat Nigeria tegen uitlevering zou zijn. Maar de Nederlandse regering was niet blij met de houding van EU-collega's. "De Nederlanders hebben de aanklacht tegen Taylor in meerdere vergaderingen van de EU-Afrika-werkgroep ter sprake gebracht sinds Taylors vertrek uit Liberia. De Nederlandse regering is teleurgesteld door het gebrek aan interesse bij de andere EU-landen", aldus het Amerikaanse ambtsbericht.

Taylor werd uiteindelijk drie jaar later in Nigeria gearresteerd en overgebracht naar een Nederlandse cel. In Den Haag staat hij nu terecht voor een speciale afdeling van het Sierra Leone-tribunaal. De uitspraak tegen Taylor wordt in juni of juli van dit jaar verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl