NOS NieuwsAangepast

Trump wil Farage (UKIP) als Britse ambassadeur in VS

Als het aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump ligt wordt Nigel Farage, de leider van de Britse UKIP-partij, ambassadeur in de VS. "Hij zou het geweldig doen", schrijft Trump op Twitter. "Heel wat mensen zouden graag zien dat hij Groot-Brittannië vertegenwoordigt."

De positie van ambassadeur in de VS is een van de meest prestigieuze functies binnen de Britse diplomatie. Farage, een van de belangrijkste voorvechters van de brexit en een supporter van Trump, laat weten "zeer vereerd" te zijn met het voorstel. Maar, zegt hij, "ik ben niet zo'n ambassadeurstypetje."

Geen vacature

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft afwijzend gereageerd op het voorstel van Trump. "We hebben een eersteklas ambassadeur in Washington zitten, die uitstekende betrekkingen onderhoudt met de huidige en de toekomstige regering van de VS. Er is geen vacature."

Eerder liet ook een woordvoerder van de Britse premier Theresa May al weten dat er geen aanleiding is om een nieuwe vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk aan te stellen. "We hebben al een uitstekende ambassadeur."

Bemiddelaar

Eerder liet Farage al doorschemeren te willen optreden als bemiddelaar tussen Groot-Brittannië en de VS, maar daar voelt 10 Downing Street niets voor.

Voorlopig ziet het er dus niet naar uit dat Farage naar de VS verhuist. Wel verwacht de UKIP-leider dat de huidige ambassadeur, voormalig veiligheidsadviseur Kim Darroch, zijn post binnenkort verlaat. Na het brexit-referendum valt Darroch, volgens Farage, onder het "oude regime".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl