Turkse vrouwen demonstreren tegen het wetsvoorstel AFP

Turkije trekt omstreden wetsvoorstel over kindhuwelijken in

tijd van publicatie Aangepast

Turkije heeft een omstreden wetsvoorstel ingetrokken. Het voorstel van de regerende AK-partij hield in dat mannen die geen geweld hadden gebruikt bij seks met een minderjarige onder voorwaarden vrijuit zouden gaan als ze met hun slachtoffer waren getrouwd. 

Het parlement had het voorstel in een eerste stemming al goedgekeurd. Vandaag zou de tweede stemming volgen, waardoor het voorstel definitief zou worden aangenomen. De Turkse premier Yildirim zegt dat het voorstel nu door een parlementaire commissie zal worden bekeken. Die commissie bestaat uit vertegenwoordigers van alle partijen uit het parlement.

Protest

De Verenigde Naties protesteerden fel tegen het wetsvoorstel en riepen Turkije op ervan af te zien. Verschillende VN-organisaties, waaronder het kinderfonds Unicef, waarschuwden dat de wet de bestrijding van seksueel misbruik en kindhuwelijken zou bemoeilijken. 

Ook in Turkije was om dezelfde redenen veel kritiek op het wetsvoorstel. 

In Turkije zijn mensen vanaf 18 jaar meerderjarig, maar trouwen vanaf 16 jaar wordt geregeld door de rechter goedgekeurd. Ook trouwen veel jongeren in een islamitische ceremonie.

STER Reclame