AFP

"Beste Cri-Cri, hebt ge uw werk niet goed gedaan, kostbare tijd verloren, grijp opnieuw de arbeid aan, beter dan te voren." Zo begint het versje in een poesiealbum uit de Tweede Wereldoorlog. Het versje werd niet door zomaar iemand geschreven: Anne Frank schreef het gedicht op 28 maart 1942. 

Het gedicht wordt binnenkort geveild bij een veilinghuis in Haarlem. De startprijs is 30.000 euro.

Anne heeft het gedicht vlak voordat ze met haar familie onderdook, geschreven in het poesiealbum van haar vriendin Christiane van Maarsen. Dat was de oudere zus van Jacqueline van Maarsen, haar beste vriendin. 

AFP

Het gedicht bestaat uit acht regels. De eerste vier regels zijn geciteerd uit het tijdschrift Het Ros Beiaard van 10 april 1938. 

"Hebben anderen u gelaakt, wat ge hadt misdreven, zorg dan dat ge het beter maakt, dat is antwoord geven." Dat zijn de laatste vier regels van het gedicht. Van deze regels is de herkomst onbekend. Mogelijk heeft Anne ze zelf bedacht.

Het gedicht wordt afgesloten met de woorden "Ter herinnering aan Anne Frank".

Ik weet dat mijn zus niet zo gehecht was aan dit vers als ik gehecht ben aan het vers dat Anne aan mij schreef. Daarom bied ik het nu te koop aan.

Jacqueline van Maarsen

De koper van het gedicht krijgt een authenticiteitsverklaring, met een boodschap van Jacqueline van Maarsen. "Mijn zus, die de bijnaam Cri-Cri droeg, scheurde deze pagina uit haar poëzieschrift en gaf die rond 1970 aan mij", schrijft ze. "Ik weet dat mijn zus niet zo gehecht was aan dit vers van Anne aan haar als ik gehecht ben aan het vers dat Anne aan mij schreef. Daarom bied ik het nu te koop aan."

Heel zeldzaam

Volgens de directeur van het veilinghuis komt het bijna nooit voor dat een schrijfsel van Anne Frank op de markt komt. "Dit is zo zeldzaam dat ik het nog nooit eerder heb gezien", zegt Thys Blankevoort. Het kwam in de afgelopen tientallen jaren maar vier of vijf keer voor dat er een document gevonden werd dat door het meisje zelf was geschreven, buiten haar dagboek.

Blankevoort verwacht dat het gedicht voor meer dan 30.000 euro verkocht wordt. Een briefwisseling tussen Anne, haar zus Margot en pen-vrienden in Amerika leverde in 1988 meer dan 155.000 euro op.

STER reclame