NOS SportAangepast

Richtlijn moet bonden helpen bij verjaarde dopingzaken

NOC*NSF pakt verjaarde dopinggevallen aan

Nederlandse topsporters, coaches, bestuurders en arbiters kunnen met terugwerkende kracht last krijgen van het overtreden van de regels van fair play in het verleden. De Nederlandse sportbonden zijn maandagavond bij de Algemene Vergadering van sportkoepel NOC*NSF akkoord gegaan met een richtlijn, die ervoor moet zorgen dat de 'schone' sport(er) wordt beschermd.

Aanleiding voor het ontwikkelen van de 'richtsnoer integriteitsverleden' was de dopingbekentenis van voormalig discuswerpster Ria Stalman eerder dit jaar in een aflevering van Andere Tijden Sport. De atlete veroverde bij de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles de gouden medaille.

Stalman gaf toe in die periode doping te hebben gebruikt. De Atletiekunie nam daarop haar het lidmaatschap van verdienste af, maar had voor verdere maatregelen meer tijd nodig. Maandag werd bekend dat ook het nationale record van Stalman (71,22 meter) wordt geschrapt.

Niet-integer gedrag

De bekentenis van Stalman was voor directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit aanleiding bij NOC*NSF aandacht te vragen voor de wijze waarop in Nederland wordt omgegaan met een dopingverleden in de sport. Er werd een werkgroep in het leven geroepen, die aan de slag ging met de vraag 'hoe ga je als sportbond om met niet-integer gedrag als doping, matchfixing, seksuele intimidatie door sporters, ex-sporters, bestuurders, coaches en arbiters'.

De werkgroep stelde vast dat als de verjaringstermijn is verstreken de mogelijkheden van tuchtrechtelijke maatregelen nihil zijn. Bonden moeten vanaf nu de overtreder schriftelijk vragen afstand te doen van titels, records, medailles of lidmaatschappen van verdiensten. De bond moet ook een moreel oordeel publiceren over de zaak.

Olympisch kampioen Stalman geeft dopinggebruik toe

Ram ziet de richtlijn als een eerste stap in een moeilijk proces. "Veel bonden worstelen met dergelijke zaken. Meestal overvalt het ze, zijn ze er niet op voorbereid", wijst hij naar de kwestie-Stalman.

Lastige materie

"Bonden ervaren het vaak als pijnlijk als ze actie moeten ondernemen. Wij willen met deze richtlijn de schone sporter beschermen. Ik hoop dat de bonden zich hierdoor gesteund voelen. Dit is niet dé oplossing, maar ik vind het voor nu een prima compromis. Het is lastige materie, zeker als de zaken al verjaard zijn", aldus Ram, die over twee jaar wil evalueren hoe de richtlijn in de praktijk uitpakt.

Ram, die de richtlijn ook internationaal onder de aandacht gaat brengen, zegt dat in Nederland jaarlijks zo'n vijftien tot twintig sporters wegens dopegebruik worden gestraft.

Hoeveel gevallen er zijn waarbij de verjaringstermijn is verstreken, durft hij niet aan te geven. "Meestal is de impact wel groot. Het betreft opvallend vaak bekende sporters. Sportbonden mogen trouwens zelf meer maatregelen treffen. Deze richtlijn is de ondergrens van wat ze moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl