Reuters

Voor de kust van Fukushima in Japan is een aardbeving met een kracht van 7,4 geweest. Er is een tsunami-waarschuwing afgegeven. Bewoners van de kustgebieden zijn opgeroepen te vluchten naar hoger gelegen plekken. 

Er komen golven van drie meter of hoger op de kust af, is de waarschuwing. Een vloedgolf van 140 centimeter is al waargenomen. "Op het ogenblik valt de situatie enorm mee", zegt correspondent Kjeld Duits. "En er is geen serieuze schade gemeld."

Het centrum van de beving was 67 kilometer voor de Japanse kust, op een diepte van 25 kilometer. In grote delen van Japan waren heftige schokken te voelen. Het is nu ochtend in het land.

De eigenaar van de kerncentrale in Fukushima onderzoekt of er schade is aan het complex. Er waren korte tijd problemen met de koelinstallatie van reactor 3, maar volgens de Japanse omroep NHK zijn die opgelost.

Fukushima werd in 2011 getroffen door een kernramp na een zeebeving en een tsunami. Die beving was een stuk zwaarder: 9,0. 

Op de Japanse televisie worden livebeelden uit het gebied getoond. Daarop was te zien dat schepen een haven verlieten, waarschijnlijk om te voorkomen dat ze op het land terechtkomen door hoge golven. 

De Japanse premier Abe zei op tv dat de regering en de hulpdiensten paraat staan. 

STER reclame