Turkse vrouwen protesteren tegen het voorstel van de AKP

VN wil dat Turkije afziet van gratie voor seks met minderjarige

De Verenigde Naties roepen Turkije op af te zien van een wet die mannen die seks hebben gehad met een minderjarig meisje onder voorwaarden vrijuit laat gaan als ze met hun slachtoffer trouwen. Het wetsvoorstel van de AK-partij wordt gesteund door de regering en is in eerste instantie door het parlement goedgekeurd. Morgen volgt een definitieve stemming.

VN-organisaties als Unicef waarschuwen dat de wet de bestrijding van seksueel misbruik en kindhuwelijken bemoeilijkt. Tegenstanders in Turkije zeggen dat de wet misbruik zou legaliseren.

Volgens het wetsvoorstel gaan mannen vrijuit als ze voor 16 november dit jaar seks hebben gehad met een minderjarige en het niet gepaard is gegaan met geweld, bedreiging of valse beloften.

Platteland

Turkije zegt dat het met de wet wil voorkomen dat kinderen opgroeien zonder vader. In Turkije zitten zo'n 3000 mannen vast wegens seksueel misbruik. Vaak zijn ze afkomstige van het platteland en zijn ze tijdens een islamitische ceremonie getrouwd met een meisje bij wie ze een kind hebben gekregen. Daardoor hebben ze volgens de Turkse wet misbruik gepleegd: jongeren onder de 18 mogen geen burgerlijk huwelijk sluiten.

Premier Yildirim vindt dat sommige mannen slachtoffer zijn geworden van die bestaande wetgeving. "Deze mannen zijn in het verleden niet op de hoogte geweest van de wet en zitten nu in de gevangenis." Volgens de Turkse premier is het een eenmalige maatregel. Yildirim ontkent dat het plan neerkomt op "gratie voor verkrachters".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl