Handgemeen tussen beveiliger omstreden cricketer en journalist

Aangepast

De Zuid-Afrikaanse cricketer Faf du Plessis wordt beschuldigd van vals spel in een wedstrijd tegen Australië. Als een journalist hem daar op het vliegveld van Adelaide naar wil vragen, wordt hij door een beveiliger op hardhandige wijze aan de kant geschoven.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Handgemeen tussen beveiliger omstreden cricketer en journalist

Du Plessis zou met een snoepje de bal kleverig hebben gemaakt, waardoor je er tijdens het bowlen meer effect aan kan geven. Met spuug en zweet mag dat wel, maar nergens anders mee. Dat maakt de zaak controversieel.

Drie jaar geleden is Du Plessis al eens bestraft voor knoeien met een bal. Toen schuurde hij ermee langs zijn rits, zodat hij er meer grip op had. Zelf is hij overigens geen bowler, maar de captain van Zuid-Afrika. Du Plessis deed dit voor zijn bowlers.

Hoorzitting

De Zuid-Afrikaan heeft zich nog niet over de beschuldigingen uitgelaten. Er is een hoorzitting op komst. Tot die tijd kan hij gewoon blijven spelen en doet zijn beveiliger van zich spreken.

Cricketers proberen de ene helft van de bal zo glad mogelijk te houden en de andere helft met rust te laten, of een beetje ruwer te maken. Een bekend voorbeeld uit het verleden is de Engelsman Michael Atherton, die erop betrapt werd dat hij met een bierdopje over de bal schraapte.

Het effect hiervan is dat de gladde kant van de bal sneller door de lucht gaat vanwege de lagere luchtweerstand. De bal wijkt daardoor in de lucht af van zijn baan, zodat het voor de batsman moeilijker wordt de bal te slaan. 

STER Reclame